Primarii care conduc localitățile aflate lângă granița cu Republica Moldova, respectiv Ucraina au fost convocați, marți, la Prefectură, pentru a discuta asupra focarului de pestă porcină, depistat în Republica Moldova, la 50 de kilometri distanţă de comunele Mitoc şi Coţuşca.
Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor, a cerut primarilor să ia măsuri în cazul în care ar apărea suspiciuni de boală, să închidă oboarele neautorizate sanitar-veterinar, iar crescătorii de animale sunt sfătuiţi să nu scoată porcinele din exploataţii.
”La orice simptomatologie a porcului să fie anunțat de urgență medicul veterinar. Un singur focar în România, înseamnă dezastru economic pentru întreaga țară. Daca cunoașteți că există vreun spațiu în care oamenii își vând animalele și nu este conform legilației sanitar veterinare, să fie autorizat, vă rog să luați măsuri pentru a putea fi închis. Rămâne ca spațiu de vânzare produse industriale și atât”, a spus directorul DSVSA.
Primarul comunei Cristinești, Marinel Stredie, a spus că după ce oamenii au fost nevoiți să-și vândă animalele la preț de nimic din cauza secetei, acum există restricții privind comercializarea acestora din cauza pestei porcine.
”După ce oamenii și-au vândut animalele mai pe nimica la abatoare, acum mai vine și nebunia cu pesta… i-am îngenuncheat de tot. Putem să declarăm județul calamitat”, a spus Stredie.
Minodora Vasiliu a menționat că un caz de pestă porcină în județul Botoșani ar duce la închiderea celor două abatoare din județ.
”Ar rămâne și oameni pe drumuri și nu știu câte s-ar putea întâmpla”, a adăugat șefa DSVSA.