Au fost făcute primele rețineri în cazul fraudei tezelor fiului primarului unui primar, corectate la Botoșani.
Primarul din Salcea, Ilie Lungu, doi profesori și o îngrijitoare de la Școala Salcea au fost reținuți, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Suceava, după audieri în dosarul tezelor fraudate la Evaluarea Națională, ale fiului primarului din Salcea.
Este vorba despre un profesor de matematică, Mihai Gâză, actual consilier local, o profesoară de limba română pensionară, Elena Pintilei, dar și îngrijitoarea pe numele de familie Rață.
Ilie Lungu este bănuit de comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită şi constituire de grup infracţional organizat.
Polițiștii au făcut percheziții la locuința primarului, din Prelipca.
Ancheta procurorilor are legătură cu scandalul privind frauda de la Evaluarea Națională, când tezele fiului primarului din Salcea au fost înlocuite. Profesorii din Botoșani au corectat tezele.
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a primit sesizarea Direcției Naționale Anticorupție care confirmă ca niciuna dintre cele două lucrări de la Evaluarea Națională ale fiului primarului din Salcea nu-i aparțin, tezele fiind falsificate.
Ștefan Lungu primește nota 1 pentru fiecare lucrare și va fi redistribuit în funcție de noua medie.
Inițial existau suspiciuni doar asupra lucrării de limba română a băiatului, notată cu 10, dar DNA a constatat că nici lucrarea de la matematică, unde a luat 8,25, nu-i aparține băiatului.
Ștefan Lungu a susținut Evaluarea Națională la centrul de examen Școala Gimnazială „Aurel Stanciu” Salcea, iar tezele au fost corectate de profesori din Botoșani. Existau suspiciuni că nereguli ar fi fost la Botoșani, acolo unde au fost corectate lucrările, dar potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Botoșani, tocmai unul dintre profesorii corectori a anunțat că există o problemă cu lucrările elevului respectiv.
Ștefan Lungu a intrat cu media 8,83 la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, la secția Științe Sociale. Media pe cei 4 ani de studiu, la gimnaziu, a fost 7,96.