O familie de tineri din Botoșani acuză cadrele medicale de la Maternitatea Botoșani de neglijență în serviciu, după ce bebelușul acestora, adus pe lume pe 1 septembrie, ar fi contactat o infecție intraspitalicească și a murit. Lucian și Otlia Alexandrescu sunt revoltați ca deși bebelușul era sănătos la naștere, după două zile au fost înștiințați că nou-născutul este în stare gravă şi nu mai are nicio şansă de supraviețuire.
Mama bebelușului susține că a făcut toate controalele cerute, chiar şi suplimentare, și toate acestea anunţau că vor avea un băieţel perfect sănătos.
Pe 1 septembrie, femeia a mers la Maternitate, iar de atunci au apărut și problemele. După o naștere dificilă, prin cezariană, femeia a adus pe lume un băiețel de 3.740 grame , cu scor la naștere APGAR 9.
Deşi a cerut să vadă bebeluşul la câteva ore după naştere, tânăra a fost refuzată, pe motiv că este după operaţie şi va trebui să mai aştepte. A tot fost amânată până a doua zi aproape de prânz. După mai multe intervenții, mămica a fost să își vadă copilul, care era la etajul II, pe Reanimare, în incubator, şi nu la nou-născuţi, aşa cum i se spusese iniţial.
Femeia a întrebat de ce copilul era acolo şi i s-a spus că este ţinut pentru orice eventualualitate, dar că totul era bine.
Tatăl copilului spune că atunci când s-a dus să își vadă pentru prima dată fiul a sesizat că gemea în continuu.
„Au spus că era de la suferinţa fetală, dar totul urma să fie bine. I-am şi spus doameni doctor, că dacă e vreo problemă, mergem cu copilul la Iaşi. Mi-au spus că dacă era ceva grav îl trimiteau ei la Iaşi sau unde era cazul. Staţi liniştiţi, totul se rezolvă, în două zile îl dăm mamei. Şi a doua zi, l-a dat, într-adevăr. Mort. Pe data de 3, la 5 dimineaţa, am fost chemat de acasă, că bebeluşul nu era bine. Şi-a dat ultima suflare în faţa noastră”, spune Lucian Alexandrescu.
Părinții au solicitat fișele de internare și au văzut că bebeluș lor a contactat streptococul Beta Hemolitic de Grup B. , Acest streptococ se găseşte la femei în flora vaginală, motiv pentru care la naştere se recomandă operaţia cezariană, pentru că micuţul să nu fie infectat.
”Analizele efectuate pe data de 18 august arată că nu am acest streptococ. Mai mult, naşterea s-a făcut prin cezariană, deci s-a evitat şi această modalitate de transmitere. Iar rezultatele de laborator arată că bebeluşul îl avea. Iar pe acele rezultate data eliberării este 5 septembrie, la două zile după ce murise”, a declarat mama copilaşului decedat.
Cei doi părinți se declară nemulțumiți și de atitudinea cadrelor medicale, care spun ei, le-au vorbit urât. Ei au depus o plângere la Parchet, urmând ca şi poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale să preia ancheta.
„În data de 6 septembrie, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani a fost înregistrată o plângere privind săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu de către medici din cadrul Maternităţii Botoşani, fapte în urma cărora un bebeluş a decedat în spital”, a afirmat procurorul Nicoleta Arpinte, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.
Și conducerea Spitalului Județean a dispus o anchetă în acest caz.
”La nivelul spitalului a fost întocmită o comisie care va analiza cazul. Pe data de 19 septembrie va fi înaintat un raport final despre cauzele şi modul în care putea fi prevenit acest deces. Rezultatele acestei comisii vor fi înaintate şi către un profesor din cadrul UMF Iaşi, care se va pronunţa şi el”, a declarat medicul Ştefan Bercea, purtător de cuvânt al SJU Botoşani.
Revoltați de cele întâmplate, prietenii familiei s-au mobilizat pe rețeaua de socializare și au anunțat un protest.
Fetița mea a luat Pioceanic, acum câțiva ani de zile, am chinuit mult cu ea. Cred că la maternitatea din Botoșani sunt probleme mari. Asistentele se poartă urât și mediul bacteriologic este dubios.
Dar cu ce medica a nascut
Cu ce medic a nascut?
Nu contează medicul, contează mediul și starea de fapt, asistentele…., infirmierele, care sunt mai ceva ca doctorii…