Noua salarizare din sistemul de învățământ aduce plusuri la salarii pentru personalul cu funcții de conducere și minusuri pentru personalul auxiliar. Astfel, potrivit Ordonanței 20 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, un director de școală gimnazială cu sub 300 de elevi și fără structuri arondate are, de la 1 august, un salariu de 4.033 lei brut. Salariul crește la 4.079 lei în cazul unui director de școală cu una sau două structuri și ajunge la 4.124 lei în cazul unui director de școală cu cinci structuri. Un director de liceu cu 30-35 clase va primi 4.500 lei.
De asemenea, inspectorii școlari vor avea un salariu brut lunar de 5.030 lei, inspectorul general adjunct 5.600 lei iar inspectorul general 5.900 lei brut.
În timp ce creșterea pentru personalul cu funcții de conducere pleacă de la 400 lei și ajunge până la 800 lei brut, de exemplu, pentru un director care deține și gradație de merit, pentru restul personalului din învățământ creșterea este 100 sau 20 lei în două etape.
Mai mult, în cazul personalului auxiliar, potrivit noii ordonanțe, salariile se vor diminua.
”Există o mare problemă în această ordonanță, care ține de aplicarea ordonanței și nu de conținutul ei, respectiv Hotărârea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Ordonanţei în domeniul învăţământ. Prin aceste norme metodologice s-a modificat sensul ordonanței. Modul în care se poate pune în practică această Hotărâre de Guvern conduce la tăierea de salarii la secretari și contabili. Prin metodologia de aplicare a ordonanței s-au schimbat condițiile de normare a funcțiilor de conducere, astfel încât se taie salariile cu 400-500 lei la contabili. Lucrul incorect este cel legat de faptul că normarea se face pe număr de clase, în timp ce noi vorbim de o finanțare pe elev. O să avem situații în care într-o școală cu mai puțin elevi, dar care are mai multe clase, secretarul și contabilul să ia indemnizații de conducere, iar într-o școală cu mai mulți elevi dar organizați în mai puține clase să nu ia”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani.
Sindicatul a sesizat federația la care este afiliat cu privire la aceste neconcordanțe. Axinte spune că federația urmează să aibă o poziție tranșantă la nivelul ministerului și se va cere revenirea asupra acestei metodologii.