Foarte multă lume face o mare greșeală atunci când compară politica autohtonă cu jungla. Eroarea provine din faptul că, dacă respecți niște reguli clare și precise, jungla poate fi străbătută în condiții de siguranță. În politică în schimb, regulile sunt înlocuite cu nonprincipii cum ar fi : trădări, vânzări, delațiuni, preacurvii (și la propriu și la figurat!), lovituri pe la spate, execuții mișelești, minciuni, hoții ș.a.m.d!
Din acest motiv, politica de la noi nu poate fi sub nicio formă apanajul oamenilor cu anumite principii. Ea este scara de serviciu pe care adeseori se aburcă indivizi care în niciun alt domeniu nu ar fi făcut două parale. Dar cum politica e tare permisivă cu așa-zișii ”băieții deștepți”, pentru cocoțat pe anumite funcții nu e nevoie decât de niște C.V.-uri … ”botoxate” depuse la partid. Aici, liderul le triază, le cumpănește și în final, îl proțăpește pe ”catindat” ori pe un loc eligibil la alegeri ori pe o funcție călduță și bănoasă. Din acest motiv, liderul de partid este un fel de Dumnezeu pe pământ care propune sau dispune, după criterii numai de el știute, promovări sau retrogradări, execuții (din fericire, doar politice!) sau amnistieri. Să nu credeți însă că liderul nu are nicio grijă. Are, săracul! Prima și cea mai mare grijă e aceea de a-și asigura spatele, de a se înconjura de yesmeni ascultători a căror atitudine în partid să mimeze democrația internă. Conștient de regulile fără de principii din politică, șeful elimină pe orice cale eventuala concurență prin desființarea locului doi în partid. Cine nu procedează așa pățește ca Liviu Câmpanu care, prin 2006 sau 2007 l-a ”uns” unic înlocuitor pe Florin Țurcanu. Rezultatul? În mai puțin de doi ani a fost ejectat ca o măsea stricată.
Dacă tot am amintit de liberali, astăzi și la nivel central și la nivel local, locurile doi au fost mătrășite. După Alinuța și Vasilică nu se mai știe cine urmează iar pe plan local, Șoptică, Roman, Sorescu, Humelnicu, Gireadă, Achiței, Lupașcu sau Grigoraș formează un pluton compact care defilează în urmă cu mulți pași față de președintele Flutur. La PSD va urma exact aceeași rețetă, dar după alegerile interne când, ori Federovici ori Macaleți va prelua frâiele partidului. Perdantul alegerilor se va risipi în plutonul compact al staf-ului urmând a se auzi de el doar la rubrica ”și alții”! La București, Dragnea s-a distanțat și el de activul de partid, marea lui problemă rămânând în continuare Victor Ponta.
În aceste condiții, normal ar fi ca statutul fiecărui partid să fie modificat prin eliminarea funcției unice de prim-vicepreședinte, adică a locului doi. Așa cum americanii, superstițioși, au sărit peste etajul 13 la ”zgârie-norii” lor!