Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate, în Tabăra Agafton. Vezi motivul!

politisti si eleviPrevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor constituie o prioritate a Poliţiei Române. Pe lista activităţilor educative la care participă cei 60 de copii aflaţi în tabăra de vară din localitatea Agafton, s-a aflat ieri o întâlnire cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate, din cadrul IPJ Botoşani.

Temele de discuţie au acoperit un spectru larg, însă cu abordare specifică, pe categorii de vârstă.

like facebookCopiilor le-au fost prezentate şi explicate riscurile implicării în comiterea de fapte antisociale (inclusiv noţiuni despre răspunderea penală în cazul minorilor), efectele consumului de substanţe psiho-active, riscurile unui anturaj nepotrivit, etc..

La finalul activităţilor, poliţiştii le-au explicat micuţelor gazde că pot oricând să le ceară ajutorul dacă sunt în pericol şi le-au lăsat următoarele sfaturi pentru viitor:    

Ai grijă cum îţi petreci timpul liber, evită împrejurările care te-ar putea aduce în situaţia de a comite o faptă rea!

Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele! Şi nu face nimic doar pentru a impresiona pe „şeful găştii”, fii tu însuţi şi vei fi mult mai apreciat!

Gândeşte-te de două ori înainte de a te duce cu prietenii atunci când te cheamă să faceţi diverse lucruri rele (uneori privite ca « aventuri »), ale căror consecinţe pot fi grave !

Ştim cu toţii că băutura cauzează foarte multe probleme. Din păcate, pentru mulţi tineri distracţia este condiţionată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri şi astfel se ajunge uneori la situaţii cu urmări nefaste. Nu vă distrugeţi viaţa ! Aveţi atâta tinereţe în suflete să vă puteţi distra şi fără aceste stimulente înşelătoare.

Nu riposta la agresivitatea verbală şi evită agresiunea fizică! Nu te lua la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vreţi, puteţi suferi accidente dintre cele mai grave!

Limitează-te la posibilităţile băneşti de care dispui, dorinţa de a avea tot mai mulţi bani (uneori pentru că cei din anturajul tău au) a determinat mulţi tineri să comită infracţiuni! Atenţie: de la un simplu furt se poate ajunge uşor la tâlhărie!

Este suficient ca, surprins în timpul săvârşirii furtului, autorul, încercând să se apere sau dintr-un impuls de moment, să devină violent şi… va fi vorba de tâlhărie. Iar acest lucru se va face bine simţit la « dozarea » pedepsei.

Evită să intri în vorbă cu necunoscuţi! Evită deplasările pe timp de noapte, mai ales neînsoţit(ă) şi locurile izolate, lăturalnice, necirculate!

Ascultă sfatul profesorilor! Fii convins că îţi vor întotdeauna binele!

Sursa: comunicat IPJ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *