De luni, 1 august, gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că gărzile suplimentare vor fi efecutate în baza semnării unui contract cu spitalul în care medicii sunt angajaţi.
Măsura are rolul de a îndrepta un abuz, care obliga medicii să stea peste 25 de ore la muncă, atunci când asigurau garda de specialitate.
„Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parţiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, cât şi la vechimea în specialitate”, se arată într-un comunicat emis de MS.
Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al MS. Ministerul a precizat că medicii care nu au contract de munca pe normă întreagă, ci efectuează doar gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporţional cu timpul muncit în gărzi.
Pentru garda obligatorie, care face parte din contractul de muncă, va fi acordat sporul de noapte de 25%.
Printre modificările pe care ministerul le discută zilele acestea cu sindicatele sunt flexibilizarea timpilor de muncă, conform cu gradul de complexitate al diverselor specialităţi medicale şi stabilirea unor criterii care să reglementeze cuantumul sporurilor în funcţie de complexitatea gărzilor.
Este foarte bine că medicii și-au obținut drepturile privind vechimea gărzilor efectuate, dar cerem în mod logic și justificat guvernului ca și nouă angajaților din privat, care muncim căte 10-12 ore pe zi, inclusiv sâmbăta, să ni se recunoască vechimea aferentă orelor suplimentare, pe care patronatele în lăcomia și nesimțirea lor, nu le plătesc, iar organelle de control nu se sesizează, de parcă nu ar fi o încălcare a drepturilor noastre.
Există numeroase cazuri în industria textilă sau în construcții și nu numai, în care patronatele cer cu nesimțire angajaților să muncească peste programul convenit în contractual de muncă, fără ca orele suplimentare să fie plătite și nu sunt puține…
În sectorul bugetar, altă vrăjeală…nu sunt bani pentru orele suplimentare, teoretic se acordă zile libere în compensare, care de cele mai multe ori nu se mai iau…dar orele suplimentare și în acest caz trebuie trecute la vechime, pentru că s-a muncit la serviciu. Este logic ca vechimea în muncă să fie echivalentă cu numărul de ore lucrate într-un an!!!
Să nu mai vorbim de faptul că în cele mai multe cazuri aceste două categorii de angajați nu beneficiază de nici un fel de sporuri salariale, sub mărlănia faptului că acestea sunt incluse în salariu.
Abuz peste abuz, tipic românesc.