Dacă se mai întreabă cineva care este „meseria” ce poate aduce venituri mari în unitate scurtă de timp şi cu eforturi minime, o pot demonstra cerşetorii ce împânzesc astăzi tot municipiul Botoşani. Ei stau prin pieţe, parcuri, bazar, colţurile străzilor, pietonale şi chiar în biserici.
Pe principiul „mâna întinsă ce nu spune o poveste nu primeşte pomană”, cu talent în a mima o afecţiune, cu tupeu şi insistenţă atacă cetăţenii ce-şi duc existenţa numai de ei ştiută.
În acest sens Poliţia locală Botoşani a desfăşurat o acţiune cu tema identificării, sancţionării şi descurajarea acestui fenomen. În decurs de patru ore, au fost identificate un număr de 32 persoane apte de muncă, cu vârste de la 19 ani şi până la 60 de ani, unele cu pensii, ajutor social sau indemnizaţie de însoţitor, care mizau pe naivitatea unor trecători.
„Noi nu dăm în cap, nu furăm, dacă ei sunt fraieri şi ne dau bani, de ce să nu primim?”, spune Florin S.
Sumele dobândite nu sunt de loc de neglijat. Potrivit polițiștilor locali, după trei ore jumătate de muncă C.R. avea 78,75 lei.
Un alt bărbat aflat la cerșit, Alexandru P. spune că nu va folosi banii pe haine sau mâncare fiindcă „are băutură, mâncare şi bani la poarta cimitirului”.
„După „o muncă istovitoare” cu temperaturi caniculare l-am găsit pe Marian G. în piaţă mare la o porţie de 6 mici şi trei sticle de bere, spunând că după ce termină se întoarce pe culoarul dintre notariat şi magazinul de telefoane”, se arată într-un comunicat al Poliției Locale.
Polițiștii locali au aplicat un număr de 21 sancţiuni.