Pensia anticipată parţială va fi mai mare datorita scaderii penalitatii aplicate potrivit prevederilor noii Legi 142/2016, care modifică legea privind sistemul unitar de pensii publice, nr. 263/2010
Incepand cu data de 17 iulie 2016 au intrat in vigoare dispozitiile Legii nr.142/2016. Practic, in uma acestei modificari se schimbă modul de calcul al pensiei anticipate parţiale iar din această modificare rezultă o creştere a sumei cuvenite drept pensie anticipată, respectiv o scadere a penalitatii calculate. Astfel, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, pentru o perioadă de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare de până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,50%; peste 1 an – 0,45%; peste 2 ani – 0,40%; peste 3 ani – 0,35%; peste 4 ani – 0,30%; peste 5 ani – 0,25%; peste 6 ani – 0,20%; între 7 şi 8 ani – 0,15%.
Legea veche prevedea o penalitate unică, care nu ţinea cont de stagiul suplimentar de cotizare, şi care era mai mare decât valorile care au intrat în vigoare incepand cu 17 iulie 2016.
„Noua lege este mai avantajoasă pentru acele persoane care vor solicita acordarea pensiei anticipată parţială. In acest fel, penalizarea este mai mică decât până acum – maximum 30% faţă de 45%, cât era înainte. În funcţie de vechimea pe care persoanele o realizează peste stagiul obligatoriu de cotizare, penalizarea este din ce în ce mai mică pentru fiecare lună de anticipare. Dacă stagiul obligatoriu de cotizare la bărbaţi este de 35 de ani şi persoana solicitanta a realizat 38 de ani şi 6 luni, de exemplu, va avea o penalizare de 0,35% pe lună aplicata până la acoperirea celor doi ani care i-au mai rămas pana la acordarea pensiei pentru limita de varsta, faţă de 0,5%, cât reprezinta penalizarea pentru acele persaoane care mai au cinci ani până la pensia pentru limită de vârstă. Dacă solicitantul are şapte ani peste stagiul obligatoriu de cotizare – adică 42 de ani de stagiu de cotizare – atunci penalizarea este de numai 0,15% pe fiecare lună de anticipare. Dacă până acum penalizarea era fixă, indiferent de numarul de ani munciti peste stagiul complet de cotizare, modificarile aduse legii pleaca de la principiul ca, cu cat vechimea realizata peste cei 35 de ani obligatorii este mai mare, cu atât penalizarea la pensia anticipată parţială este mai mică” – declara directorul executiv al CJP Botosani, Marius Constantin Budai.
Alta modificare prevazuta in Legea nr.142/2016 prevede ca persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale de munca mai puţin de doi ani pot să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale pot fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.
Pentru reducerea vârstei standard de pensionare pentru munca în condiţii deosebite, o persoană are nevoie de cel puţin şase ani lucraţi în asemenea condiţii. Până acum, cei care aveau fracţiuni de stagiu în grupa I şi/sau în condiţii speciale (sub doi ani) nu se puteau bucura de reducerea vârstei de pensionare.
Actul normativ mai prevede că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zona oraşului Târgu Mureş, ce sunt afectate de poluarea remanentă cauzată de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice şi a emisiilor de amoniac şi derivate, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizarea stabilită pentru pensia anticipată parţială. Până la data de 16 iulie, Legea pensiilor prevedea această facilitate doar pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele oraşelor Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna. O altă schimbare inclusă în documentul amintit constă în faptul că şi notarii, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public de pensii, pot să se asigure în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare socială. Astfel, aceste persoane pot alege să-şi completeze venitul asigurat.
Sursa: comunicat CJP