Criză de anestezice la Spitalul Județean. Se operează doar urgențele

medici operatie medical mission 3O nouă criză în spitalele din România: nu sunt anestezice. În Braşov, Cluj, Iaşi sau Botoşani se operează doar urgenţele. Sunt spitale în care pacienţii aşteaptă deja de o lună să fie chemaţi de doctori pentru operaţii. Şi asta pentru că medicamentele folosite pentru anesteziile generale nu s-au mai produs o vreme. Ministerul Sănătăţii promite însă că în câteva zile situaţia se va rezolva, potrivit Digi24.

like facebookÎn sălile de operaţii de la Spitalul Judeţean Braşov intră doar urgenţele. Intervenţiile de rutină au fost amânate pentru săptămâna viitoare. Mai sunt doar câteva miorelaxante în stoc, aşa că mulţi pacienţi au fost trimişi acasă unde aşteapă veşti de la medici.

„Cred că mă amână pe joi.”

***

„Nu s-au mai întâmplat aşa cazuri de genul acesta. În alte părţi am mai auzit că ar mai fi fost, dar la Braşov, nu.”

La Cluj la spitalul judeţean este criză de anestezice încă din iunie. De atunci, medicii au decis să opereze doar cazurile care nu suportă amânare.

Monica Costin, director de îngrijiri Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj: „Avem un stoc foarte mic, insuficient pentru asigurarea cronicilor, nici nu poate fi vorba de cronici.”

Luna trecută probleme au fost şi la Institutul Inimii. Între timp situaţia s-a rezolvat.

Maria Moiş, reporter Digi24: „În urmă cu două săptămâni Institutul Inimii a cumpărat 160 de flacoane cu substanţe anesteziante. Pentru o singură operaţie se folosesc în jur de una-două sticluţe, ceea ce înseamnă că medicamentele vor ajunge până la sfârşitul lunii august.”

Nu la fel e însă la Botoşani.

Angela Țurcanu, director medical Spitalul Județean Botoșani: „Am avut anestezice pentru intervențiile chirurgicale de urgență și de două săptămâni am luat decizia să nu mai programăm intervenţii pe patologie cronică.”

La Iaşi, medicii au găsit diferite soluţii.

Teodora Tompea: „Pentru copiii care au nevoie de operaţii, medici de la spitalul de pediatrie folosesc un medicament destinat adulţilor, dar pe care îl dozează astfel încât să nu apară probleme. Miorelaxantele lipsesc şi la Institutul de Oncologie, iar chirurgii de acolo folosesc temporar un înlocuitor pentru aceste substanţe.”

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii promit că în câteva zile se va rezolva situaţia.

Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Impasul fusese cauzat de un stop de producţie din partea producătorului pentru produsul Atracurium. Acesta anunţase că va avea o pauză de producţie. Între timp a reluat producţia. Astfel prima tranşă de 35.000 de fiole, ceea ce reprezintă un import iniţial,va fi distribuită începând cu data de 14 iulie.”

Miorelaxantele se folosesc nu doar pentru anestezie în timpul operaţiilor ci şi după intervenţii, în cazul pacienţilor intubaţi.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *