În judeţul Botoşani se pune problema organizării unor tabere de voluntari în domeniul arheologiei. Judeţul este renumit pentru potenţialul său deosebit în acest domeniu. În cadrul taberelor de cercetare vor fi invitaţi atât specialişti, cât şi pasionaţi de arheologie, scrie ziarul Adevarul.
Judeţul Botoşani a fost supranumit de reputatul şi regretatul arheolog român Mircea Petrescu Dâmboviţa, ”El Dorado al arheologiei româneşti”. Şi asta datorită numărului mare de sit-uri arheologice descoperite pe teritoriul judeţului, întinse pe o axă a timpului de la paleolitic şi primii vânători de mamuţi, la neolitic, epoca bronzului, culturile fierului şi mai apoi evul mediu în toate stadiile sale.
Din lipsă de finanţare însă, aşa cum arată şi conducerea Muzeului Judeţean de Istorie, multe dintre aceste comori au rămas în pământ. Tocmai datorită acestui paradis arheologic de la Botoşani dar şi a dorinţei de a scoate la iveală cât mai multe dintre comorile judeţului, specialiştii de la muzeul de istorie botoşănean doresc să organizeze adevărate tabere internaţionale de cercetare cu voluntari.
”De ce să pleci în Grecia, Egipt, Siria”
Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani, Aurel Melniciuc, spune că s-a gândit la organizarea unor tabere de arheologie pe teritoriul judeţului Botoşani, după model vest-european sau aşa cum se mai practică în vestul ţării. ”Vom face probabil tabere de arheologie chiar în viitorul complex care va fi la Ştefăneşti, muzeul ”Ştefan Luchian„ vom crea mici spaţii dedicate unor viitoare tabere de arheologie, de unde să putem cerceta toată zona Prutului Mijlociu, o zonă deosebit de bogată în descoperiri arheologice”, spune Aurel Melniciuc.
În cadrul acestor tabere vor participa voluntari din toată lumea, care pot fi specialişti, studenţi, elevi sau chiar pasionaţi de arheologie, toţi cei care vor să trăiască o experienţă ştiinţifică de neuitat. „Vor fi probabil nişte tabere pentru voluntari, nu numai din România, studenţi, cercetători, dornici de aventură, de ce nu din întreaga lume, vin pe banii lor şi stau în astfel de tabere de arheologie. De ce să pleci în Grecia, Egipt, Siria şi să nu faci astfel de săpături arheologice aici. Bogăţia culturală pe care o are ţara noastră, judeţul Botoşani reprezintă un punct forte pentru dezvoltarea noastră”, adaugă Melniciuc.
Săpături în leagănul civilizaţie agrare
Judeţul Botoşani reprezintă o atracţie deosebită din punct de vedere arheologic, în special prin numărul mare de aşezări de tip Cucuteni, misterioasa civilizaţie agrară foarte bine reprezentată în judeţ, dar şi a tumulilor, morminte străvechi ale popoarelor migratoare sau ale populaţiilor din epoca bronzului, aşezări dacice sau cetăţi din evul mediu timpuriu. Un argument în plus, este faptul că Botoşaniul ar fi făcut parte din acel leagăn al civilizaţiei agrare, care a declanşat o adevărată revoluţie la nivelul umanităţii.
„Aici s-ar părea că aici a fost leagănul de dezvoltare al civlizaţiei agrare europene şi nu neapărat în zonele vehiculate până acuma. Este una dintre zonele din care civilizaţia europeană s-a extins ulterior către vest.”, precizează Melniciuc.
Totul depinde de bani
Iniţiativa organizării acestor tabere există, contactele au fost stabilite şi mai mult decât atât odată cu finalizarea complexului muzeistic de la Ştefăneşti, există şi cadrul propice. Mai rămâne un singur aspect: finanţarea. „Din punctul nostru de vedere al organizării avem toată iniţiativa. Ne trebuie fără doar şi poate finanţare. Sperăm totuşi ca demersurile noastre să aibă succes pe lângă factorii de decizie. Este un lucru foarte important pentru judeţ dar şi pentru arheologie„, spune directorul muzeului.
Sursa: Adevarul