Numărul de clienți ai companiei financiare Provident urmează în linii mari dezvoltarea economică a fiecărei regiuni. Astfel, Capitala și județele din nordul Bucureștiului sunt cele importante, urmate la mică distanță de Constanța și județe din vestul țării precum Timiș și Cluj. Astfel, capitala are 10,2% din totalul clienților activi ai Provident. Urmează în ordine Prahova, cu 5,2%, Argeș cu 4,8% și Constanța, cu 3,8% din totalul clienților Provident. În top 10 mai intră Dâmbovița (3,7% din totalul clienților), Timiș (3,7%) și Cluj (3,5%). Ultimele trei județe din top 10 sunt Olt (3,4% din totalul clienților), Iași (3,3%) și Hunedoara (3,2%)
La nivelul întregii țări, un sondaj recent realizat de Provident a relevat că în ultimii 10 ani, jumătate din români au luat între unul și patru credite. Același sondaj a mai relevat că 26,2% din respondenți au cheltuit doar venitul lunar, fără să se împrumute, iar 18,2% au afirmat că au economisit bani în această perioadă. În cazul sumei împrumutate și a destinației banilor, 30,7% din respondenți au luat un împrumut personal, mai mare de 10 mii de lei. Unul din cinci respondenți a afirmat că nu a luat nici un credit (20,6%), în timp ce un procent similar, de 20,1% a răspuns că a contractat un credit mai mic de 10 mii de lei sau un card de credit (20% din respondenți). 18,7% din respondenți au afirmat că au luat un credit imobiliar în ultimii 10 ani.
Ce vor românii să cumpere în următorii 10 ani
La zece ani de la intrarea pe piața românească, Provident a vrut să afle care vor cele mai importante investiții ale românilor în următorul deceniu. Studiul companiei a relevat că cea mai mare investiție va fi achiziția unei case sau a unui apartament (35,2% din respondenți), în timp ce 24,1% au afirmat că cea mai mare investiție va fi renovarea sau modernizarea casei. 18,2% din respondenții care au participat la sondajul Provident au afirmat că cea mai mare investiție în următorii 10 ani va fi achiziția unei mașini sau o vacanță exotică (17,1% din participanți).
Pentru următorii 10 ani, cel mai important plan al românilor este să asigure succesul în viață al copilului/ copiilor (26,7% din răspunsuri), să își întemeieze o familie (20,9%), să avanseze în carieră (15,9%) sau să își deschidă propria afacere (14,3%).
Provident și-a extins în 2015 oferta de credite prin lansarea unui împrumut de până la 10.000 de lei, cu plata lunară a ratei, a unui produs cu costuri reduse pentru clienții fideli și vizează pentru acest an segmentul micilor antreprenori.
Intrată pe piața românească în plin avânt al creditării, în 2006, compania financiară britanică Provident a devenit cel mai mare jucător de pe piața creditelor de consum acordate la domiciliul clienților și a ajuns, într-un deceniu, cel mai important angajator britanic din România și unul din primii 50 de angajatori de pe plan local. În această perioadă, aproape 900 de mii de români au apelat măcar o dată la împrumuturile de la Provident, iar compania a investit în țară peste un sfert de miliard de euro, mai precis 270 de milioane de euro în cei 10 ani de activitate pe piața locală.
„În 10 ani, am văzut cum un model clasic englezesc, cel de acordare a creditelor de nevoi personale la domiciliu, este adoptat și dezvoltat cu succes în România. Rigoarea britanică, atenția la detaliu și serviciile de calitate au fost atuurile care ne-au menținut permanent pe primul loc. Suntem foarte optimiști cu privire la următorii ani de creștere în România, unde vedem adopția rapidă a soluțiilor digitale în practic toate domeniile. Vom continua să investim în dezvoltarea portofoliului cu produse conexe sau noi, pe măsură ce piața românească se maturizează”, afirmă Viktor Boczan, CEO Provident Financial Romania.
Compania Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanți furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,6 milioane de clienți în 13 țări din Europa Centrală și de Est și în Mexic. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din regiune și una dintre cele mai puternice 250 de companii internaționale listate la Bursa din Londra. Anul trecut subsidiarele IPF din sud-estul Europei, Romania, Ungaria si Bulgaria au acordat credite în valoare de 227,8 milioane euro, cu 23% mai mult decât în 2014.