Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la București, a avut miercuri o declarație adresată românilor în legătură cu alegerile locale ce vor avea loc duminică, pe 5 iunie. În această declarație, reprezentantul SUA i-a îndemnat pe români să nu voteze candidații care sunt cercetați penal pentru fapte de corupție.
„Eu încurajez partidele politice să selecteze candidați care nu sunt acuzați de acte de corupție și, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidați care au fost acuzați de corupție”, a spus ambasadorul.
La Botoșani, singurul candidat vizat de declarația ambasadorului SUA este Cătălin Flutur, din partea PNL, care are calitatea de suspect într-un dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA. Flutur e cercetat penal pentru două fapte de abuz în serviciu, comise în perioada în care era primarul municipiului Botoșani. În pofida acestor suspiciuni și contrar codului de integritate anunțat cu mare pompă de către liderii naționali ai PNL, Cătălin Flutur le cere botoșănenilor să-i acorde încă o dată încrederea.
Mai mult, acesta este înconjurat de aceeași echipă din perioada în care conducea primăria și din care mai multe persoane sunt anchetate sau chiar trimise în judecată pentru fapte de corupție.
Ambasadorul spune că inclusiv cei care sunt acuzați de fapte de corupție se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată. Cu toate astea, partidele din SUA evită să propună candidați asupra cărora planează suspiciuni de corupție.
„Și în SUA există prezumția de nevinovăție până la proba contrarie. Corupție politică există și în Statele Unite, sunt foarte mulți politicieni care au fost găsiți vinovați de corupție doar în ultimele luni. Au existat și membri ai Congresului care au fost găsiți vinovați de corupție. Acestea sunt probleme cu care se confruntă orice țară din lume. În SUA, până când cineva este condamnat, nu există o interdicție în a candida, dar partidele evită orice asociere cu cineva acuzat de fapte de corupție”, a sub liniat Hans Klemm.
Publicitate electorală
Buna ziua!Daca tot spune ambasadorul SUA sa nu votam,de ce se permite inscrierea lor pentru candidatura?Spre exemplu doamna Bejinaru Elena Angelica,candidat independent pentru consiliul local Vorona a fost internata la spitalul de psihiatrie in 2007,cu diagnosticul de tulburare psihica pe fond de personalitate de tip instabil labil .Cum se poate permite candidatura unei persoane care are schimbari de comportament?Ce decizii corecte poate lua acest om?