Situație fără precedent la o unitate spitalicească din județul Botoșani, care a rămas fără autorizație sanitară de funcționare și fără finanțare de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Este vorba de Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, care de aproape o săptămână a fost tăiată de la finanțare, întrucât Direcția de Sănătate Publică Botoșani nu a eliberat o nouă autorizație de funcționare, după ce documentele vechi erau expirate. Reprezentanții Consiliului Județean spun că situația este una gravă, mai ales că la Podriga sunt 60 de bolnavi cu dizabilități psihice, pentru care trebuie să se asigure mâncare. Președintele CJ, Gheorghe Sorescu, crede că este o chestiune politică la mijloc, întrucât, spune el, DSP nu a mai prelungit autorizația pe motiv că apa ar fi tulbure, însă sanatoriul folosește apa de la rețeaua Nova Apaserv de ani de zile.
”Au fost ploi în ultima perioadă și apa are acea turbiditate. Este inexplicabil cum un salariat de la DSP a lăsat un întreg sanatoriu fără finanțare, cu atât mai mult cu cât normal era, și am înțeles că sunt puncte de vedere exprimate și de la nivel de Minister, să dea un plan de conformare celor de la Nova Apaserv, pentru că nu depinde de sanatoriu. Cei de la apă s-au dus, au pus filtre, au crescut presiunea la apă, luăm în calcul să ducem inclusiv apa potabilă în rezervoare. Nu îi interesează. Sunt atât de mâhnit pentru că funcționarii din cadrul DSP fac chestiuni care țin mai degrabă de șicane politice nu de rezolvarea unor probleme, cu atât mai mult cu cât acolo avem peste 60 de oameni cu dizabilități psihice. Acolo apa aia e de 50 de ani, se duce și la Podriga, și la Săveni. Acum în campanie electorală li s-a cășunat lor că nu mai este bună apa și ne lasă fără finanțare”, a spus Sorescu.
Din cauza că nu au mai primit autorizație de funcționare, sanatoriului i s-a întrerupt și contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate de o săptămână. Sorescu susține că unitate pierde 8.000 de lei pe zi.
De partea cealaltă, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate spun că toate unitățile sanitare trebuie să aibă documentele în regulă pentru a funcționa și pentru a primi finanțare.
”Din punctul nostru de vedere e greșeala lor. Au rămas fără autorizație. De acum ține de relația DSP- unitate sanitară. Noi dăm bani pe acte de fiecare dată. La noi actele vorbesc. Și dacă au autorizație valabilă până la data ”x”, noi până atunci luăm în considerare. Puteau să facă demersuri cu 30 de zile înainte de expirarea documentului,. Nu au făcut-o, au uitat, nu știu care este motivul, drept pentru care, din punctul nostru de vedere, al CAS, ne-am uitat pe documente, autorizație valabilă până la data ”D”, de la data respectivă am suspendat contractul. Când iau autorizația, redeschidem contractul cu ei”, a spus Costel Lupașcu, președintele CAS Botoșani.
Deși am încercat să luăm și punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică, directorul instituției, Silvana Tudorache, a declarat că nu poate să dea informații despre acest subiect decât purtătorul de cuvânt al instituției, care nu era însă în unitate.
Reprezentanții CJ cred că soluția este ca unitatea să primească autorizație cu plan de conformare.
”I-am oprit pe cei din conducerea de acolo că erau în stare să ia bolnavii și să îi ducă în fața DSP să le dea mâncare funcționari de acolo. Soluția este să dea autorizație cu plan de conformare, să poată primi cei de acolo finanțare de la CAS. Dacă dădea și conformare le puneam și floricele celor de la DSP. E o chestiune care mă supără la maxim, dar e campanie electorală și fac probabil niște jocuri politice nu niște chestiuni care țin de bolnavi”, a adăugat președintele CJ.