Experienţa unui „vraci de suflete“ de la Botoşani: În ultima vreme, cele mai multe cazuri sunt de depresie şi atacuri de panică

Foto: Adevarul
Foto: Adevarul

Psihotarapeutul botoşănean Anca Larionesei are experienţă în psihoterapie şi hipnoză şi dezvăluie câteva dintre tehnicile pe care le foloseşte pentru a-şi trata pacienţii.

Psihoterapia presupune o adevărată tămăduire a sufletului. Puţin specialişti reuşesc să devină adevăraţi ”vraci ai sufletelor“ şi să aducă lumină acolo unde este doar durere. Unul dintre aceştia este o tânără botoşăneancă de 35 de ani, Anca Larionesei, scrie ziarul Adevarul.   

like facebookPsihoterapeutul botoşănean este, totodată, şi specialist în hipnoză, dar şi un artist în plin ascensiune cu lucrări vândute inclusiv în străinătate. Anca Larionesei dezvăluie o parte din tainele psihoterapiei, un domeniu relativ nou pentru societatea românească, uneori privit cu reticenţă şi asimilat paranormalului.

”Ne-am pierdut capacitatea de a ne relaxa”

Anca Larionesei a absolvit psihologia, după care a urmat un master în acelaşi domeniu, iar mai apoi s-a format timp de patru ani ca psihoterapeut, cu specialişti de renume, printre care şi Ion Dafinoiu. Anca Larionesei are o experienţă de 12 ani şi spune că psihoterapeutul este de fapt un specialist care oferă sprijin oamenilor aflaţi în dificultate şi îi ajută să-şi găsească singuri resursele pentru a continua. Totodată botoşăneanca spune că nu sunt oferite reţete ale fericirii şi că fiecare persoană are propriul său remediu pentru a ajunge să depăşească o problemă.

”Psihoterapeutul este un specialist care ajută oamenii aflaţi într-o situaţi dilematică a vieţii lor să-şi găsească resursele pe care ei, de fapt, le au şi să le folosească în scopul depăşirii situaţiei respective. Psihoterapeutul nu este un om care are o reţetă a fericirii pentru fiecare pacient. Psihoterapeutul nu dă sfaturi, nu coordonează viaţa altor oameni, ci pur şi simplu este acolo pentru a arăta ce soluţii pot fi încercate pentru ca persoana să ajungă să se ajute singură. Eu le spun pacienţilor mei că pornim împreună într-o călătorie pe care ei mai apoi, singuri, o vor continua tot restul vieţii lor, după ce şi-au dobândit capacitatea de a-şi rezolva singuri problemele”, spune Anca Larionesei.

Psihoterapia, spune Anca Larionesei, oferă soluţii pentru ca oamenii să-şi găsească liniştea şi să evadeze din stres prin tehnici şi mecanisme de relaxare. Tehnici pe care omul, adaugă specialistul botoşănean, le cunoaştea instictiv dar le-a pierdut în mijlocul lumii moderne.

”Ne-am pierdut capacitatea de a ne relaxa“

„În ultima perioadă constat că cele mai multe cazuri sunt de depresie şi atacuri de panică. Sunt grăbiţi, sunt în căutarea fericirii, fără să conştientizeze că fericirea este în lucruri mărunte, în capacitatea de a se detaşa, de a-ţi face timp pentru tine. Să ieşi din acest ritm accelerat şi pur şi simplu să mergi să admiri un copac, să mângâi un câine, să te îmbrăţişezi cu un prieten, să te întâlneşti, să rezonezi cu el”, adaugă psihoterapeutul botoşănean.

Anca Larionesei spune că psihoterapia nu se adresează doar celor cu probleme de natură psihică sau cu sufletul prea încărcat ci şi celor care vor să fie mai buni în domeniul lor. În cei 12 ani de experienţa, botoşăneanca spune că mulţi oameni i-a trecut pragul pentru a învăţa pur şi simplu, lucruri aparent banale, dar care să-i ajute să aibă succes în viaţă.

”Psihoterapia vizează nu doar problemele psihice, pot beneficia şi oamenii care doresc să-şi dezvolte anumite capacităţi, să fie mai buni, mai performanţi. Sportivii pot beneficia şi chiar foarte mulţi sportivi de performanţă au în spatele lor, un psihoterapeut şi prin intermediul hipnozei îşi pot creşte capacitatea de a se concentra, creşe inclusiv randamentul fizicului. Am oameni care doresc să-şi dezvolte anumite abilităţi, doresc să-şi depăşească frica de a vorbi în public”, adaugă Anca Larionesei.

Hipnoza o soluţie din lumea paranormalului   Anca Larionesei este un psihoterapeut considerat la limita paranormalului, tocmai fiindcă specializarea sa este hipnoza, o practică care multora le dă fiori. Psihoterapeutul botoşănean spune însă că hipnoza nu are de-a face cu paranormalul ci, din contră, stările de transă sunt naturale şi normale pentru orice om.

”Hipnoza m-a atras de la început ca un magnet. Am avut şansa să fiu studenta profesorului Ion Dafinoiu şi asistam în transă fiind la cursurile pe care dumnealui le ţinea şi am descoperit că acest fenomen considerat supranatural este prezent în viaţa fiecăruia dintre noi. De câte ori, absorbiţi fiind de o carte bună, nu auzeam că cineva vorbeşte cu noi?”. Hipnoza, adică introducerea prin diferite tehnici a unei persoane cu diferite probleme în stare de transă, poate să aibă majore efecte terapeutice.

”Hipnoza este o stare modificată de conştiinţă, este o întoarcere către sine, o sensibilizare către anumiţi stimuli care pot fi exteriori sau interiori, o focusare practic pe anumite informaţii. În starea de transă au loc modificări asemănătoare stării de somn, fără însă a fi somn. Există un mit încă prezent în mentalitatea românească, că în stare de hipnoză omul nu mai are control asupra propriului comportament, că se pot obţine informaţii pe care el nu vrea să le spună, că ar putea face fapte care să contravină propriilor credinţe. În stare de transă omul are control asupra propriului corp, este doar o stare de realxare de dezinhibare şi se pot accesa acele resurse alternative pe care psihicul omului le are“, spune psihoterapeutul botoşănean.

Anca Larionesei practică cu succes această tehnică la Botoşani, reuşind să tămăduiască sufletul celor aflat în durere sau mai degrabă să-i arate că se poate vindeca singur.

Pictura în stare de transă

Pe lângă faptul că este un psihoterapeut foarte apreciat şi un specialist în hipnoză, Anca Larionesei, este şi un artist cunoscut la nivel naţional şi nu numai. A început să picteze singură, fără studii de specialitate în clasa a IX a tot ca o metodă proprie de terapie. Îşi tămăduia sufletul pe pânză. Până când a fost descoperită de pictorii locali.

”Am colaborat cu oamenii cu oameni care au studii în domeniu, am primit feedback, am citit, am exersat. Invitaţia lor de a expune la «Salonul Anual al Pictorilor Botoşăneni», la diverse expoziţii organizate de Expo Art Botoşani, a fost un semn pozitiv. Pictam mai mult pentru starea pe care o aveam eu în faţa pânzei. Însă uşor-uşor începând să arăt lucrările, apărând oameni care rezonau cu ceea ce doream să transmit pe pânză, am avut curajul să expun şi chiar anul trecut am avut prima expoziţie personală, «Hipertensiune Floral㻓, precizează Anca Larionesei. Încă de acum trei ani însă psihoterapeutul botoşănean a participat la numeroase expoziţii de grup, la Botoşani, Iaşi, Sulina.

Mai mult decât atât, Anca Larionesei a impresionat iubitori de pictură din Europa. Lucrări ale sale îşi au locul în expoziţii personale din Spania, Germania sau Italia. Anca Larionesei, spune că atunci când pictează intră într-un soi de transă.

„Atunci când pictez, intru şi eu într-o stare de transă, uneori încep să lucrez de la primele raze de lumină, de la 6 jumătate până seara târziu, reuşesc să-mi concentrez atenţia doar pe ceea ce fac chiar şi 10 ore, având nevoie de o cantitate minimă de apă şi mâncare. Toată atenţia mea este pe pânză. Este important să reciclezi şi viaţa ta personală ca om dar şi acumularea de tensiune ce poate urmare a practicii psihoterapiei.”, spune Anca Larionesei.

Sursa: Adevarul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *