În urma medierii discuţiilor care au avut loc marți, pe problema depozitării deşeurilor din mediul rural, prefectul Dan Nechifor a declarat că va solicita specialiştilor în sănătate publică să monitorizeze atât locaţiile unde sunt parcate maşinile de gunoi ce nu au putut fi descărcate, cât şi zonele cu deşeuri ce nu au putut fi colectate de operatori.
„Dacă vor apărea semnale de alarmă privind punerea în pericol a sănătăţii populaţiei, voi solicita măsuri urgente prin intermediul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.”, a explicat prefectul.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat date privind depozitele de deşeuri autorizate să funcţioneze în judeţ şi, se pare că, singura care mai are capacitate liberă este cea a municipiului Botoşani.
„Mi s-a spus că depozitul de la Darabani este la limită, iar la Săveni, înălţimea gunoiului a ajuns prea aproape de liniile de înaltă tensiune. Singura soluţie pentru perioada imediat următoare ar putea fi depozitul municipiului Botoşani, iar specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului au avansat termenul de două săptămâni pentru autorizarea unei ST4 (staţii temporare cu nr. 4) cu acest scop în această locaţie.”, a detaliat Dan Nechifor, potrivit unui comunicat al Instituției Prefectului.
Participanţii la dialog, primari, şefii instituţilor de mediu, oameni de afaceri care patronează firmele de colectare a deşeurilor, nu au găsit soluţii pentru depozitarea gunoiului.