Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la mănăstirile şi bisericile din judeţul Botoşani pentru a lua Lumina Învierii.
Cea mai aglomerată mănăstire ar putea fi Zosin, acolo unde au şi fost luate măsuri speciale de ordine publică şi securitate. Ca urmare a faptului că la Mănăstirea Zosin ar putea ajunge un număr foarte mare de credincioşi, ordinea publică va fi menţinută aici de forţe ale Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Mănăstirea Vorona se află şi ea în topul preferinţelor credincioşilor în noaptea de Înviere.
În municipiul Botoşani, Mănăstirea Popăuţi, dar şi bisericile din zona centrală, în special Cuvioasa Parascheva, Sfântul Ilie sau Sfântul Ioan vor avea un aflux mare de credioncioşi.
În zona Dorohoiului, Mănăstirea Gorovei este principala atracţie, dar Biserica Sfântul Nicolae, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, unde slujeşte protopopul Stelian Ciurciun.
Potrivit tradiţiei, după slujba de Înviere, credincioşii vor trebui să-şi ţină lumânările aprinse toată noaptea, pentru a păstra Lumina, care simbolizează biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii lui Hristos asupra întunericului păcatului.
După ce păşesc peste prag, credincioşii se închina, iar apoi sting luminarea în grindă, afumând-o pe aceasta în semnul crucii. Lumânarea este păstrată cu cea mai mare sfinţenie tot anul pentru a o avea la îndemână şi a o putea aprinde la întâmplări primejdioase.
Timp de 40 de zile, până la Sărbătoarea Înălţării Domnului, credincioşii se salută cu “Hristos a înviat!” şi îşi răspund cu “Adevărat a înviat!”.