Mieii botoșănenilor ajung pe mesele arabilor. Aproape 150.000 de miei din județul Botoșani vor merge la export în acest an. Anunțul a fost făcut de președintele Moldoovis, Ionică Nechifor, care a participat de curând în Iordania la o conferință privind exportul de miei din România. Potrivit acestuia, arabii apreciază foarte mult carnea de miel din România.
„Botoșaniul, dacă ne gândim că are undeva la 350.000 de oi, punem în discuție că 30% rămâne la prăsilă, un 10- 15% se sacrifică pentru pielicele, deci putem discuta de cel puțin 150.000 de miei care ar putea să plece la export. Bine, mai apare și la noi perioada pascală unde se consumă mieii în această perioadă și sigur partea care vine de a da un miel bun pentru piața de export și cu un preț bun”, a spus Nechifor, care a adăugat că deocamdată nu a fost stabilit un preț concret, dar cert este că va fi mai mare față de cel actual.
Reprezentantul crescătorilor de oi din Botoșani spune, însă, că este foarte important ca fermierii să obțină miei de calitate superioară pentru ca arabii să nu ne refuze marfa.
„Nu doar pentru Botoșani, ci pentru toată regiunea Moldovei, nu este o…e puțin să spun o gură de oxigen. Trebuie să ne organizăm noi, trebuie să ne punem la punct, trebuie să avem acele centre de colectare care să ne dea garanția că animalul pleacă sănătos, să nu facem figuri negative acolo și așa, clar, fermierii, crescătorii de oi, nu vor mai avea acea teamă că nu au unde să își valorifice carnea de miel.[…] Fermierul trebuie să înțeleagă că până nu finisează animalul, până nu ține animalul la stabulație în așa fel încât să dăm pe o calitate superioară și să obținem un preț mai bun, nu cred că e cazul să avansăm niște cifre sau cantități și la un moment dat să ni se spună că refuzăm marfa din Moldova pentru că nu-i de calitate. La arabi calitatea nu înseamnă să fie pe secțiune sau pe carcasă, să aibă musculatură, jigoul practic să conțină mai multă carne și mai puțin os, deși așa este corect. Pe ei îi interesează, ca și calitate, să fie animalul bine întreținut, să fie viguros”, a spus Nechifor.
România poate exporta 4,5- 5 milioane de miei. Arabia Saudită importă undeva la 9 milioane de miei pe an, ceea ce înseamnă că mare parte a cantității din România va pleca spre Arabia Saudită.
Ionică Nechifor susține, de asemenea, că înfiinţarea unui centru de carantină i-ar ajuta enorm pe crescătorii români de oi. Centrul, care s-ar întinde pe 150 de hectare, ar fi deschis mereu, aşa că cei din Ţările Arabe ar putea cumpăra mereu de acolo carne. Centrul va acorda, după părerea sa, o constanţă pentru fermieri şi posibilitatea de a negocia direct cu cumpărătorii din ţările arabe, ceea ce i-ar avantaja pe termen lung.