Marcarea Zilei NATO, desfăşurată luni, 5 aprilie, la Prefectură a reprezentat o veritabilă lecţie de istorie prezentă, pentru câteva zeci de elevi de liceu. Evenimentul organizat de prefectul Dan Nechifor, în parteneriat cu Garnizoana Botoşani, a reliefat că acţiunile sub steagul NATO, la care participă inclusiv militarii botoşăneni, sunt în plină desfăşurare. Trei ofiţeri ai Batalionului 335 „Alexandru cel Bun” din Botoşani sunt într-o misiune în Afganistan, începută pe 16 martie.
Trei clase terminale de la Liceul teoretic „N. Iorga” şi colegiile naţionale „A.T.Laurian” şi „M. Eminescu” au răspuns invitaţiei făcute de prefectul Dan Nechifor pentru a sta de vorbă cu combatanţi botoşăneni pe fronturile Alianţei Nord-Atlantice. Liceenii, alături de şefii structurilor militare din Botoşani au aflat noi informaţii despre alianţa la care România a aderat în 2004.
„În urmă cu câteva zile, pe 29 martie, s-au împlinit 12 ani de la depunerea de către România la Washington, a instrumentului de ratificare a Protocolului de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord. La acea dată am intrat într-un parteneriat care, dacă ar fi existat cu un secol în urmă, România arăta altfel astăzi. Pentru că NATO înseamnă libertate, independenţă statală şi ideologică, economie de piaţă, o cultură fără cenzură, respectarea drepturilor fundamentale ale românilor. Scutul oferit de parteneriatul nostru este o garantare a tuturor acestor condiţii, strict necesare pentru dezvoltarea noastră ca ţară modernă şi prosperă.”, a explicat prefectul Dan Nechifor, adăugând că 40.000 de militari români au ajuns în teatrele de operaţiuni ale Alianţei, preţul acestor participări măsurându-se, nu doar în resursele materiale alocate, cât mai ales în sacrificiile militarilor: zeci de eroi căzuţi la datorie sub drapelul României şi peste 140 de eroi răniţi şi invalizi.
Materialul prezentat de Garnizoana Botoşani, cu această ocazie, a oferit şi imagini din misiunile la care au participat botoşănenii, misiuni de instrucţie, de pază şi protecţie a populaţiei civile, una dintre acestea începând, pentru trei dintre militarii botoşăneni, chiar zilele trecute.
Tinerii prezenţi în Sala „N. Iorga” au ţinut să pună întrebări privind lupta împotriva terorismului, acest flagel care se apropie din ce în ce mai mult de România. Elevii au recunoscut că noile generaţii sunt oarecum detaşate de conflictele ce zguduie mapamondul, interlocutorii militari explicându-le că, din păcate, atacurile monstruoase ale terorii îi afectează şi pe români. La ei în ţară sau plecaţi in exterior, aceştia ajung să fie victime sau simpli receptori ai mesajelor transmise de terorişti prin intermediul reţelelor, dar mai ales al tragediilor provocate.
Sursa> comunicat Cancelaria prefectului