Cadrele didactice botoșănene s-au întrecut anul acesta în a-și face dosare cât mai stufoase pentru a intra în posesia gradației de merit. Potrivit liderului Ligii Sindicatelor din Învățământ, Liviu Axinte, există dosare și cu 800 de pagini. Acesta crede că scăparea este a sindicatelor și reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, care nu a limitat numărul de pagini pe care trebuia să îl conțină un dosar. Miercuri, se încheie etapa de depunere a dosarelor la IȘJ pentru concursul de obținere a gradației merit, urmând ca între 1 și 22 aprilie se se facă evaluarea acestora în cadrul Consiliului Consultativ.
”S-au făcut dosare kilometrice. Unul a pus 800 de pagini la dosar, din cauza faptului că nu am stabilit o limită în cadrul Comisiei paritare. Am discutat cu colegi care au înregistrat dosare și din discuții am înțeles că sunt persoane care au depus dosare cu 800-400 de pagini, iar la momentul evaluării trebuie să parcurgi foaie cu foaie. Cât timp îți trebuie să parcurgi toate aceste dosare și să le evaluezi? Cred că este o scăpare a noastră. Din dorința de a nu îngrădi dreptul omului de a-și depune hârtiile care consideră că sunt reprezentative, s-a ajuns la extrema cealaltă. Sunt multe hârtii care nici nu cred că trebuiau puse”, a spus Axinte.
Pentru personalul didactic sunt alocate 146 de gradații de merit, iar alte 39 de gradații de merit sunt alocate pentru personalul auxiliar. Gradațiile de merit se acordă pe o perioadă de cinci ani, începând cu 1 septembrie.
Ar trebui verificat legalitatea fiecărei hârtiuțe depuse la dosare. Consiliile consultative nu sunt sensibile la asemenea dosare. Ar trebui să se autosesizeze și să verifice hârtiile dubioase. Sunt profesori care cu tupeu „plagiază” documente de care au cunoștință numai în momentul „falsificării” lor. Stai și te întrebi când mai țin și ore profesorii respectivi la asemenea activități. Baremele de pe grile sunt pentru alt tip de profesori …, pentru cei care numai ore nu fac!