Căminul cultural din Comuna Coțușca a găzduit, duminică dimineață, un simpozion internațional organizat de Asociația Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța, cu ocazia celor 98 de ani de la unirea Basarabiei cu României. Au fost invitați să susțină prelegeri reprezentanți ai vieții culturale din raioanele Hliboca, Herța și Noua Sulița din Ucraina, Briceni și Edineț din Republica Moldova, dar și din județul Botoșani.
Simpozionul intitulat Intre romani nu exista granita a fost organizat in colaborare cu primaria comunei Coțușca, la eveniment fiind prezent și primarul Dan Vezeteu și a fost sustinut de cabinetele parlamentare al deputatului Costel Șoptică și senatorului Corneliu Popescu, după cum a spus în deschiderea evenimentului profesorul Costică Moroșanu, președintele asociației organizatoare, acesta mentionand totodata prezenta mai consistenta in sala a politicienilor de pe esichierul de dreapta.
Au fost prezenti presedintele CJ Botosani, Gheorghe Sorescu, co-presedintele PNL Botosani, Costel Soptica, senatorul liberal Corneliu Popescu, vicepresedintele CJ Botosani, Cristian Achitei. Profesorii și istoricii Vasile Adăscăliței și Dan Prodan au deschis seria discuțiilor cu o serie de repere asupra importanței zilei de 27 martie 1918 în viața României mari.
„Nu ne sacrificam timpul aici, e datoria noastra pentru a sarbatori si a comemora 98 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania, Intamplarea face ca acest eveniment sa se intample astazi 27 martie iar aceasta zi care se apropie de centenar sa fie o duminica atat de frumoasa…. La 27 martie 1918, după amiază, Sfatul Țării întrunit in capitala Basarabiei la Chisinau hotara cu majoritate de voturi Republica Democratică Moldoveneasca (Basarabia), in hotarele ei dintre Prut si Nistru si Marea Neagra si vechile granite cu Austria rupta de Rusia acum mai bine de o suta de ani… Actul istoric al Unirii este semnat de presedintele Sfatului Tarii, Ion Incule, de vicepresedintele Pan. Halippa si de secretarul Sfatului Tarii, i. Buzdugan„, a povestit profesorul Vasile Adascalitei.
A impresionat de departe primarita comunei Mahala din Ucraina cu o poveste demna de orice carte.
„Mama unui consilier care trait 98 de ani a spus la un moment dat: nu am coborat niciodata de pe cuptor, dar am calatorit in patru tari, am fost sub patru ocupatii… Prețuiți ce aveți ca mai tare se pierde decat se castiga. Noi avem dragoste de tara, de limba natala, vrem sa ne rugam romaneste, sa vorbim romaneste, copiii nostri de la inceput doua limbi, ii invatam sa vorbeasca romaneste si ucraineana”, a spus Elena Nandris, primarul comunei Mahala.
Simpozionul a continuat cu expuneri ale invitatilor, dar si cu un program artistic sustinut de grupul vocal Armonia din comuna Mahala, taraful de la Iordanesti din raionul Hliboca, orchestra Plaiul Hertei, corul gospodarilor si orchestra Trandafir sau orchestra Frunza de dor din raionul Briceni. Una peste alta, manifestarile s-au incheiat cu gandul si speranta tuturor ca Basarabia sa revina macar la centenarul de peste doi ani în granițele firești ale patriei mamă.