Medicii de familie din județul Botoșani sunt în grevă japoneză. Patronatul Medicilor de Familie Botosani, organizaţie reprezentativa a medicilor de familie din județul Botoșani, a depus, joi, o petiție la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, prin care și-a exprimat nemulțumirea față de bugetul alocat pentru medicina de familie. Medicul de familie Doru Culicianu, reprezentant al Colegiului Medicilor din Botoșani în Consiliul Național, a declarat că pacienții nu vor avea de suferit în urma acestor proteste, medicii purtând doar banderole albastre și având afișate în cabinete informări privind protestul.
Printre revendicările medicilor de familie botoșăneni se numără îngrădirea unei accesibilităţi optimale a pacienţilor la serviciile medicale datorită deficientelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a sistemului Cardului de sănătate; finanţarea deficitară a sistemului medical românesc și implicit a asistenţei medicale primare (medicina de familie); disfuncţionalităţi şi birocraţie excesivă în toate sectoarele sistemului medical; neplata conform contractului a serviciilor medicale/imputări nejustificate în sectorul medicinii de familie.
Impunerea unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România, împreună cu noile condiții impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal și neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie în ceea ce priveşte legislaţia specifică activităţii lor sunt alte revendicări ale medicilor de familie.
Ei mai cer acordarea a 6% din PIB pentru sănătate și armonizarea legislației în domeniu.
”Situația este tot mai gravă. Cheltuielile au crescut, iar bugetul alocat medicinei de familie a scăzut”, a menționat Doru Culicianu.
După greva japoneză de o săptămână, medicii de familie vor decide asupra următoarelor forme de protest. La nivelul județului Botoșani sunt 170 de medici de familie.