Se spune că talentul este darul lui Dumnezeu pentru tine, însă ceea ce faci cu el este darul tău pentru Dumnezeu. Născută în Păltiniș, județul Botoșani, interpreta de muzică populară Lucica Păltineanu, membră a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava aduce cu ea cântecul din Bucovina dar și din zona natală. Și-a dorit din copilărie să cânte și visul ei s-a împlinit. Nu știe de unde a prins această pasiune însă cert este că părinții i-au fost alături. Are imprimate patru materiale care include cântece de joc și voie bună, de jale dar și cântece satirice. Este mândră și se simte onorată că are alături o echipă de profesioniști cu care urcă pe scenele din țară și din străinătate.
„De mică mi-am dorit foarte mult să cânt. Nu știu de unde a pornit dragostea pentru muzica popular. Cert este că îmi plăcea să ascult cântece populare din întreaga țară nu numai din zona de unde eram. Am întrebat pe părinții mei de unde am acest dar de a cânta și atât mama cât și tata spuneau că îi moștenesc pe amândoi. Însă pe tata nu l-am auzit niciodată fredonând vreo melodie iar pe mama nici atât. Mama îmi mai spunea că ea a mai participat la brigăzi artistice în sat dar nu îmi amintesc așa ceva . Mi-a mai dat în schimb niște cântecele vechi. Mama are 78 de ani iar tata trecut de frumoasa vârstă de 81 ani..Le doresc sănătate și mă rog la bunul Dumnezeu”, ne-a destănuit Lucica Păltineanu.
După absolvirea Școlii Generale din Păltiniș, a ales să vină la Suceava, acolo unde avea o mătușă și care o ținea în gazdă în mod gratis. A absolvit Școala Profesională, Liceul Economic la seral și Școala Populară de Artă.
„Nu vin dintr-o familie de oameni foarte bogați. Părinții mei nu au avut posibilitatea să mă susțină material și nu am avut nici rude care să ne ajute. Nu am ajuns undeva cu pile ci am pătruns singură pe acest drum. Ei m-au ajutat cum au putut. Am stat la mătușa mea în gazdă pentru că dacă m-aș fi dus la Botoșani mi-ar fi trebuit bani mai mulți”, ne-a spus artista.
Nu o cheamă Păltineanu de acasă, ci Marasac, iar schimbarea numelui a fost un șoc pentru păriniți. Cei care au adus-o pe lume s-au simțit ofensați că odată ajunsă la Grupul folcoric Balada nu le mai poartă numele. De altfel numele a fost schimbat de către maestrul George Sârbu care i-a spus că Marasac pare a fi mai degrabă un nume tătăresc. Mai târziu, părinții i-au înțeles dedesubturile și acum sunt mândri când în sat îi strigă cineva „domule sau doamna Păltineanu”.
„Mă cheama de acasă Marasac și maestrul George Sârbu când a auzit cum mă cheamă a spus că nu sună a nume din zona noastră, mai degrabă a nume tătăresc. Mi-a propus să schimbăm numele de scenă și am fost de acord. Pentru părinții mei a fost însă un șoc. Spuneau că ei sunt oameni gospodari și de ce mie mi-a fi rușine cu numele lor. Am încercat să îi lămuresc iar în timp au înțeles. Au fost însă și situații când mai ceream bani pentru piese, școală și îmi spuneau <păi Marasac ți-a dat cam destul, mai du-te la Păltineanu>. Au rămas amintiri frumoase toate, sunt etape ale vieții care rămân peste ani”, ne-a mai povestit Lucica Păltinean.
De la un simplu telefon la artistă a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”
Dragostea pentru cântec a fost mereu în inima și sufletului adolescentei din Păltiniș ajunsă la Suceava. Știa interpreți, urmărea emisiunile radio și asculta cu drag orice artist. Într-una din zile a pus mâna pe cartea de telefon și l-a sunat pe cunoscutul instrumentist Silvestru Lungoci despre care auzise. I-a spus la telefon foarte hotărâtă că își dorește să cânte dar nu știe ce are de făcut și domnia sa i-a spus că a doua să se prezinte la sediul ansamblului care era la Casa de Cultură.
„Am ajuns pe holurile înalte ale actualei Case de Cultură, a apărut și domnul Silvestru Lungoci. Cred că norocul și șansa mea a fost atunci ca maestrul George Sârbu să fie acolo, pe holurile ansamblului. Când m-a văzut Silvestru Lungoci a spus că știe el ce îmi trebuie mie și că mă ajută. Îți trebuie un om ca maestrul George Sârbu, mai spune și imediat mă duce către domnul Sârbu. Bineînțeles că era ocupat, numai eu mai lipseam. Și acesta spune că eu nu are timp iar domnul Silvestru i-a spus <Maestre, vă rog frumos, ascultați-o pe fata asta și o să vedeți că nu o să vă pară rău, să vedeți ce frumos cântă >. Până la urmă m-a ascultat și apoi mi-a spus că i-ar fi părut rău dacă nu m-ar fi auzit cântând. Așa am ajuns la Grupul folcloric Balada. Aici am făcut ucenicia și am reușit să îmi fac un repertoriu. Am mers la spectacole. Am avut primele înregistrări cu orchestra Radio București. Am debutat și în emisiunea doameni Maria Banu de la Radio București dar și în emisiunea Tezaur Folcloric fiind invitată de regretata Marioara Murărescu. Am mai fost la o emisiune ,,Topul tinerilor interpreți de muzică popular ă,, de la Radio București și am obținut atunci premiul Juriului și al Publicului pentru luna iunie. Aș spune că norocul mi-a surâns destul de binișor. Am cântat de mică dar pe la serbările școlare dar mai serios,în Grupul folcloric Balada. Nu știam că drumul acesta pe care am pornit și pe care mi l-am dorit avea nu numai flori dar și mărăcini”, ne-a spus Lucica Păltineanu.
În 1994 a fost angajată prin concurs la renumitul Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava iar de atunci a ajuns alături de marii artiști pe scene din Austria, Germania, Italia, Polonia și Cernăuți-Ucraina.
„A fost și începutul extraordinar de greu dar odată ce ai realizat un lucru, îți dorești mai mult și mai mult. Constați apoi că odată cu trecerea anilor parcă ești din ce în ce mai conștient în ceea ce faci . Este greu dar este și frumos. Am intrat într-un colectiv cu oameni minunați, profesioniști și susțin cu tărie că nu cred că este la îndemâna oricui să aibă în preajmă asemenea colegi , care să nu te alse să te abați de la drum și să nu îți permit să faci rabat de la calitate. Este un noroc și o onoare pentru mine să am în preajma oameni ca Viorel Leancă, maestrul George Sîrbu, domnul Costinel Leonte …Zic eu că sunt o privilegiată. Trebuie să te gândești că ești ca un exemplu pentru ceilalți și trebuie să te ridici la un anumit nivel și nu îți este permis să faci cum ți taie capul. Ai niște responsabilități și obligații pe care trebuie să le respecți. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să fac ceea ce mi-am dorit. Folclorul este cea mai mare bucurie şi pasiune din viaţa mea”, ne-a destănuit artista.
Chiar dacă are un repertoriu bogat, Lucica Păltineanu simte cel mai bine pisele de suflet și care crede că o reprezină. Vedeta spune că dacă ajungi la public atunci poți spune că ești un artist împlinit și fericit.
„Un bătrân plângea cu jale” este piesa de care majoritate oamenilor o întreabă, cântec în care ajung la un moment dat să se regăsească mulți.
„Este o piesă mai tristă, recunosc dar și mie îmi place. Un bătrân caruia îi murise singur iar din copii pe care îi avea nu se venea niciul să îl vadă și să-l îngrijească. La public însă trebuie să îi oferi un repertoriu în funcție de situație. În viața noastră nu avem numai joc și voie bună, avem și necazuri și supărări. Toate genurile de cântec își au locul lor. Întotdeauna este loc de mai mult și de mai bine..Scena este o punte între interpret și public ,punte pe care eu am trecut-o cu bine și am câștigat-o din dorința de a face totul la superlativ. Nu poți să treci de o barieră dacă nu reușești să transmiți publicului ceea ce cânți. Poți să cânți ca o ciocârlie dar dacă nu reușești să transmiți publicului, nu ai făcut nimic”, mai susține interpreta de muzică populară.
Artista amintește că la începutul carierei a avut doar cântece din zona Moldovei, dar nu a rezistat frumuseții cântecului bucovinean și a inclus în repertoriu și cântece și din această zonă. Nu demult, Lucica Păltineanu și-a lansat al patrulea CD, fiind sprijinită de inegalabilul trompetist Alexandru Havriliuc și care i-a oferit câteva cântece în mare parte din Bucovina.
„Profit de această ocazie și urez tuturor doamnelor și domnișoarelor un călduros „La mulți ani” cu ocazia Zilei femeii și le invit, dar invit toți sucevenii și nu numai la spectacolul organizat special pentru ziua lor de 8 martie la Centrul Cultural -fostul Cinema Modern din Suceava”, a mai spus în final, Lucica Păltineanu.