Cea de-a a VI-a ediție a Târgului Mărțișorului care s-a deschis sâmbătă, pe pietonalul Unirii, a adunat circa 25 de meșteri din județul Botoșani, dar și din Suceava, Neamț, Mureș, Iași. La deschidere au participat organizatorii- Centrul de Creație și Consiliul Județean. De la Consiliul Județean nu a fost prezent niciunul din șefi, ci doar consilierul președintelui Gheorghe Sorescu, Alexandru Fantu. Pe de altă parte, municipalitatea care a pus spațiul la dispoziția evenimentului, nu a trimis niciun reprezentant la deschiderea târgului.
„Este ediție care a urmărit mai bine și mai corect criteriile de selecție. Sunt mulțumită de cum se desfășoară și în primul rând de faptul că mai toate expozițiile cu vânzare promovează motive din spiritualitatea românească”, a spus Margareta Mihalache, referent în cadrul Centrului Județean de Creație.
Diversitatea mărțișoarele existentă la târgul de anul acesta este mare, de la simplii bumbi croșetați din ață roșie și albă până la adevărate obiecte de artă de o complexitate deosebită.Se pot cumpăra pe parcursul celor trei zile cât va fi deschis târgul atât mărțișoare cât și diferite cadouri, respectiv păpuși sau tablouri.
Unul dintre meșterii veniți tocmai de la Reghin a impresionat, de pildă, cu întruchiparea celebrei Baba Dochia realizată pe lingură de lemn. Lingura a fost îmbrăcată, i s-a desenat chip uman, astfel că lingura de lemn folosită pe vremuri de țărani la luarea mesei a căpătat o altă utilitate.
Lângă meșterii prezenți se află și câțiva elevi de la Liceul de Artă Ștefan Luchian care își promovează și vând produsele pe care le realizează. Pentru a stimula vânzările, ei au apelat și la o ofertă mai puțin întâlnită. Astfel, pentru două mărțișoare, care în mod normal, ar costa 3 lei, tinerii le oferă cu doar 2 lei.
Și anul acesta, mare parte dintre mărțișoarele create de artiștii prezenți vor ajunge la românii din Cernăuți cu ajutorul jurnalistului Gabriel Bălașa și a profesorului Gruia Cojocaru de la Suharău. Cei doi au avut o inițiativă, acum cinci ani, de a oferi mărțișoare din România românilor din regiunea Cernăuți la început de primăvară. Toate acțiunea se întâmplă în cadrul unui festival de muzică ușoară și populară dedicat mărțișorului care are loc la începutul lunii martie în localitatea amintită. „De cinci ani împreună cu profesorul Gruia Cojocaru, adunăm mărțișoare de la meșterii prezenți, aici, la Târgul mărțișoarelor, și le ducem oamenilor de la Cernăuți, la început de martie. Acolo se organizează în fiecare an Festivalul Mărțișorului, care constă într-un spectacol de muzică ușoară și populară, cu participarea Consulatului Român de la Cernăuți. Meșterii de aici le donează iar ele sunt primite de românii din Ucraina”, a spus Gabriel Bălașa, jurnalist.