Un cunoscut hotel din Botoşani şi-a angajat un Chef din Bucureşti pentru a revoluţiona mâncarea locală. Este vorba despre Hotel Europa ce a încheiat o colaborare cu Chef Cristian Oprea ce activează de peste 20 de ani la restaurante celebre din România. Pentru a ne prezenta proiectul său am realizat un scurt interviu cu acesta.
–Aţi venit în Botoşani cu referinţe din capitală unde aţi lucrat ca Chef. Ne puteți spune în câteva cuvinte ce aţi făcut până acum în carieră?
– Fac bucătărie de 20 de ani. Din prima zi am făcut-o cu multă, multă plăcere şi o voi face şi de acum încolo. Cea mai mare parte din activitate am avut-o în Bucureşti, în locaţii de top pe care le-am condus cu succes. În farfurile mele îmi place să spun că fac poezie. Eu asociez mâncarea, cu o poezie, cu o muzică ce îţi gâdilă papilele. Ce încerc acum să fac în Botoşani, la restaurant Europa este să văd că omul vrea să înveţe să mănânce. Mă lovesc de atâtea ori de clienţi care mănâncă la restaurant ceea ce mâncă şi acasă aproape zilnic. Îmi doresc să le ofer un meniu ieşit din tiparele cu care ei sunt obişnuiţi.
– Există o reticienţă la nou?
Da, dar nu vorbim numai de Botoşani, este un fenoment. Eu am mai rebranduit bucătării şi m-am lovit de acelaşi lucru. Omului care vrea să comande spre exemplu ceafă la grătar cu cartofi prăjiţi chiar îi spun: Asta puteţi mânca şi acasă. De ce nu vreţi să încercaţi ceva nou care să vă bucure foarte mult? Reticenţa vine din lipsa unei culturi culinare.
–Cum aţi ajuns la colaborarea cu Hotelul şi Restaurantul Europa?
– Am fost contactat de conducerea restaurantului, însă eu selectez oamenii cu care colaborez după ce cunosc persoanele respective. M-a impresionat dorinţa domnului Sorin Saucă de a schimba, de a merge înainte, în sensul de a evolua culinar.
– Ce ar însemna pentru Botoşani un meniu al unui Chef venit de la Bucureşti?
– În primă fază va fi uşor dur. Meniul meu înseamnă un amalgam de mâncăruri fine, unde predomină influenţele thai. De ce thai? Pentru că thai inseamnă culoare, parfum, bucurie, extaz şi gust desăvârşit.
– Ne puteţi spune câteva dintre specialităţile dumneavoastră?
– Lupul de mare Teriyaki, despre care pot spune că este fabulos, atât în farfurie cât şi la gust. Un Satay de somon, cu un sos pe bază de lapte de cocos. Şi încerc să implementez o mâncare, aşa cum am mai spus, sănătoasă, nouă pentru piaţa din Botosani.
– Prin acest meniu vă adresaţi unui anumit segment de clienţi?
– Nu, în nici un caz. Când preiau o locaţie nu mă gândesc că mă adresez unui anumit tip de clienţi. Eu fac mâncare pentru toată lumea pentru că aşa este normal. Cred că în 2016 toată lumea vrea să mănânce uşor şi sănătos. A mânca bine nu înseamnă că trebuie să te ridici de la masă sătul până în gât şi să îţi fie rău după aceea. A mânca bine înseamnă a te delecta cu nişte gusturi alese, care să-ţi bucure papilele şi să te ridici de la masă ca un fulg.
– Practic este un pariu al dumneavoastră prin acest proiect?
– M-am gândit la un asemenea pariu. Este un pariu făcut cu mine, pe care ştiu că nu-l voi pierde. Miza este ridicarea acestei locaţii la patru stele reale. Patru stele înseamnă să te ridici încântat de la masă, fericit după ce ai mâncat ceva special şi să te reîntorci. Să pleci cu gândul deja la următoarea masă.
– Un meniu nou, cum îl propuneţi dumneavoastră, înseamnă şi unul mai scump?
– Nu neapărat. Când te gândeşti la client înainte de afacere, nu va fi un meniu scump. Dacă ne-am gândi doar ca afacere, întradevăr meniul meu ar putea fi mai scump.