Vineri, 5 februarie 2016, ora 18.30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
SEARĂ DE OPERĂ ŞI OPERETĂ
Dirijor: GHEORGHE COSTIN
Solistă: VERONICA ANUŞCA, soprană
W. A. Mozart: Uvertura operei Don Juan
Andante; Molto allegro
W. A. Mozart: Opera Don Giovanni, aria Donnei Anna (Crudelle?… Non mi dir…)
G. Rossini: Uvertura operei Coţofana hoaţă
Maestoso marciale; Allegro
G. Donizetti: Opera Lucia di Lammermoor, cavatina Luciei (Regnava nel silenzio)
G. Verdi: Uvertura operei Nabucco
Andante; Allegro; Andante; Andantino; Allegro
P a u z ă
O. Nicolai: Uvertura operei Nevestele vesele din Windsor
Andantino moderato; Poco più animato; Allegro vivace
G. Puccini: Opera Gianni Schicchi, aria Laurettei (O, mio babbino caro)
P. Mascagni: Intermezzo din opera Cavalleria rusticana
Andante sostenuto
V. Bellini: Opera Capulettii şi Montecchii, aria Julietei (Eccomi… Oh, quante volte)
J. Strauss: Uvertura operetei Liliacul
Allegro vivace; Lento; Allegretto; Tempo di valse; Allegro moderato
Fr. Lehár: Opereta Giuditta, aria Giudittei (Meine Lippen, sie Küssen so Heiss)
Fr. von Suppé: Uvertura operetei Cavaleria uşoară
Maestoso; Allegro; Allegretto brillante; Andantino con moto; Tempo primo
GHEORGHE COSTIN
– dirijor –
Dirijor, compozitor, profesor de orchestră. Şi-a început activitatea dirijorală la Filarmonica din Târgu Mureş (1986-1988) a continuat-o la Filarmonica Moldova din Iaşi (1988-2001) revenind apoi la Timişoara, la Filarmonica Banatul (din 2001).
A dovedit egală disponibilitate atât pentru genul simfonic cât şi pentru operă. A fost invitat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România dar şi peste hotare, fie ca dirijor oaspete al unor prestigioase orchestre europene, fie împreună cu orchestre româneşti în turnee de concerte sau în festivaluri importante, precum Grand Prix Maria Callas Atena, Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu Bucureşti, Festivalul de operă Mario del Monaco de la Fano (Italia), Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (Bucureşti), Festivalul Internaţional Toamna muzicală clujeană, Concursul Pacem in Terris (Bayreuth), Concerte cu Orchestra Pro Arte în Italia.
Momente de referinţă ale biografiei sale le-au constituit întâlnirile cu Sergiu Celibidache, Erich Bergel, şi Yannis Xenakis cu ocazia unor concerte (1992 şi 1993) pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor şi Interpreţilor din România. Urmare a turneului-eveniment din Germania şi Belgia ca extensie a Festivalului Internaţional George Enescu (2005), ICR i-a conferit Medalia George Enescu în semn de preţuire pentru susţinerea şi promovarea culturii româneşti peste hotare.
La Opera Română din Timişoara a dirijat premierele operelor Otello şi Turandot. La Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a activat (1999-2007) ca profesor de orchestră.
A compus muzică simfonică (Cinci schiţe pentru orchestră, Simfonia pentru orchestră; Concert pentru soprană şi orchestră, Master Numbers piesă pentru orchestră), muzică de cameră (Sonata brevis pentru pian, Meiosis pentru clarinet-bas şi percuţie, Spirale pentru clarinet, clarinet-bas, percuţie şi pian, Două preludii pentru pian, Cinci miniaturi pentru pian, Remember Bach pentru orgă, Burlescă şi Pastel de toamnă pentru clarinet şi pian, Melopee pentru soprană şi pian, două Cvartete de coarde),muzică corală (Moartea lui Fulger pentru cor de voci egale şi toacă, Codrule pentru cor mixt).
Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1984) şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare (2008).
VERONICA ANUŞCA
– soprană –
S-a născut la Piatra Neamţ în 1985. A absolvit cursurile U.N.M.B., la clasa de canto a prof. univ. dr. Ionel Voineag, iar în prezent este doctorand al aceleiaşi instituţii sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu; colaborator al Operei Naţionale Bucureşti şi solistă a Catedralei Sf. Iosif Bucureşti. A urmat cursuri de măiestrie cu nume artişti precum: Cristian Badea, Georg Beckmann, Adrian Butterfield, Claudio Desderi, Marina Krilovici, Ionel Pantea, Mariana Nicolesco etc. Soprana are un palmares impresionant de premii şi distincţii printre care: Premiul pentru Debut la secţiunea Operă în Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului, Premiul II la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee (Brăila), Premiul I la Concursul Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice Petre Ştefănescu-Goangă (Opera Naţională Bucureşti), Premiul I la Concursul Naţional al Liedului Românesc (Braşov), Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Sabin Drăgoi (Timişoara) etc. Veronica Anuşca a susţinut numeroase concerte şi recitaluri, spectacole şi colaborări cu: Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Masca Bucureşti, Orchestra U.N.M.B., Filarmonica George Enescu Bucureşti, Orchestra Naţională Radio, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Orchestra Barocă a U.N.M.B., Orchestra Conservatorului din Gdansk (Polonia) etc. Repertoriul sau cuprinde atât arii şi roluri din opere, de la stilul baroc până la muzica moderna, precum şi lucrări vocal-simfonice.