O familie de botoşăneni a ajuns într-o situaţie incredibilă din cauza companiei Eon. Bărbatul şi soţia sa trebuie să stea acasă, 24 din 24 de ore pentru a-i primi pe angajaţii companiei de electricitate să facă lucrări la nevoie, în caz contrar sunt executaţi silit.
Situaţia se înregistrează la o locuinţă din localitatea Hudum. Familia Lupancu are pe proprietate un transformator al Eon, iar în ciuda dreptului de proprietate a ajuns să fie executată silit pentru că a plecat în concendiu şi reprezentanţii companiei nu au putut intra în curte. Totul a început după ce compania a obţinut în instanţă, printr-o ordonanţă preşedinţială, accesul la transformator.
Echipamentul, cu o putere de 63 KW, este unul problemă în condiţiile în care a fost montat în 1990 pentru a deservi 40 de locuinţe cât erau la acel moment, însă acum numărul consumatorilor a crescut de aproape cinci ori şi transformatorul a explodat de trei ori în ultimii patru ani.
Conform legislaţiei chiar dacă este proprietar Narcis Lupancu avea voie să construiască la o distanţă de cel puţin şase metri de transformator, însă acum s-a ajuns în situaţia în care Eon vrea să schimbe transformatorul cu unul mai puternic, iar noua distanţă minimă este 22 de metri, ceea ce este imposibil pentru că locuinţa este la 7 metri distanţă. Narcis Lupancu îi acuză pe angajaţii companiei de electricitate de exes de zel pentru că le-a pus la dispoziţie un număr de telefon şi un mail să îl anunţe când au intervenţii la transformator, însă nu au făcut-o niciodată. În schimb au apelat la un executor judecătoresc ce îi cere acum 1500 de lei pentru că nu a fost găsit acasă la o intervenţie.
O altă problemă este că la intervenţiile electricienilor, proprietarul suferă daune, fiindu-i distrusă curtea. Numai la o singură intervenţie pagubele prin stricarea dalelor din curte şi uleiul scurs s-au situat la 1600 de lei, însă Eon, deşi a recunoscut acest lucru printr-un proces verbal, a plătit abia după un an. Când le-a spus să plătească şi i-a ameninţat cu interzicerea accesului pe proprietate, bărbatul s-a trezit cu somaţie de debranşare a locuinţei de la reţeaua electrică, deşi avea toate facturile plătite.
„Am făcut adrese la toate instituţiile, dar nu s-a rezolvat problema. Transformatorul este pe proprietatea mea, le dau acces, dar nu pot sta tot timpul acasă cum vor ei, am serviciu. Acum m-am trezit cu somaţie de la un executor judecătoresc să plătesc 1500 de lei. Le-a dat primăria spaţiu public, nu vor. Le-am dat teren, tot proprietatea mea, dar tot nu vor. Ei mă ameninţă că îmi demolează locuinţa, deşi eu am toate autorizaţiile, inclusiv avizul de la ei”, a declarat Narcis Lupancu.
Reprezentanţii Eon nu au putut fi contactaţi până la data publicării materialului.
Statul roman a impropietarit compania privata E-ON cu terenul aferent instalatiilor electrice pe care se afla acestea, printr-o lege data cu trei ani inainte de privatizarea fostei Electrica. Proprietarii de terenuri pe care sunt amplasate aceste retele, nu au stiut de aceasta lege si deci nu au contestat-o. Drept urmare proprietarii trebuie sa se judece cu statul roman pentru ca au fost despropietariti fara a fi instiintati si deci fara acordul lor. Statul va invoca ca a trecut termenul de atac si deci ati fost de acord. Stiu ca suna aiurea dar acesta este adevarul! Culmea e ca companiile nemtesti si austriece care spun ca sunt cele mai corecte, de fapt sunt complice la multe magarii facute de guvernele Romaniei . Citez: ORDONANTA DE URGENTA
privind unele masuri pentru derularea si finalizarea privatizarii
Societatilor Comerciale Filiale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice
“Electrica Moldova” – S.A. Se aproba contractul de privatizare a Electrica Moldova S.A. incheiat intre Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica S.A., denumita in continuare Electrica S.A., in calitate de vanzator, si E.ON Energie AG, in calitate de cumparator, la data de 4 aprilie 2005