Resfinţirea acestei biserici va avea loc in ziua de 30 august 2009 şi va fi oficiată de către Inaltpresfinţitul Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, insoţiţi de un sobor de arhimandriţi, stareţi, preoţi şi diaconi.
"In acest de Dumnezeu binecuvintat loc exista o biserică din lemn, inainte de anul 1778 aşa cum este menţionat in Catastihul dat Breslei Blănarilor din tirgul Botoşani de către Mitropolitul Calimah, in anul 1778, luna mai, ziua 13", se precizeaza intr-un comunicat de presa semnat de preotul paroh, protopopul Lucian Leonte.
Ctitorii bisericii din piatră şi cărămidă sunt blănarii din Botoşani.
Aceştia, in anul 1809, zidesc clopotniţa. Deasupra uşii de la intrare găsim următoarea inscripţie: "Această clopotniţă s-a făcut prin silinţa epitropilor Chiriac Staroste, Ştefan Patatu, Gheorghe Paiu, Erei Constantin cu cheltuiala domniilor sale, i a toată breasla blănarilor şi a altor ctitori, care au făcut ajutor, 1809 iulie 20".
In anul 1838, a doua zi după Duminica Tomei, a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, alipită clopotniţei deja construite, pe locul bisericii vechi de lemn.
După cinci ani, in 1843, la 1 octombrie, turnul clopotniţei şi turnul de pe naos erau acoperite cu tablă iar nava bisericii cu şindrilă. Clopotniţa a fost reparată şi i s-a mai adăugat un nivel care a devenit camera clopotelor. In aceeaşi toamnă noua biserică a fost sfinţită. Ctitorii ei au fost blănarii şi "alţi pioşi creştini". Pe o piatră pusă in peretele turnului de pe naos este scrisă data de 18 iunie 1943, cind zidul a fost gata, şi multe nume: Teodor preot, Diacon Nicu, Zoe presvitera şi alţii care cu siguranţă fac parte dintre cei ce au contribuit la inălţarea acestui sfint lăcaş. Ca şi clopotniţa, biserica este construită din piatră şi cărămidă, pe temelie de piatră. Zidul este foarte solid, de 2 pină la 4 metri grosime. Nu a fost pictată decit cu citeva medalioane: pantocratorul, cei patru evanghelişti şi, pe bolta Sf. Altar, Icoana Sfintei Treimi. Catapeteasma nouă, pictată de pictorul N. Străjescu, "zugrăvirea" bisericii, "facerea argintăriilor, facerea ferestrelor şi altele sint făcute cu toată cheltuiala Dumisale marele vornic de Botoşani Iordache Ciolac", Epitrop al Bisericii, in anul 1871.
Reparaţii s-au făcut in anii 1878, 1907, 1908, 1958, 1963, 1972. In 1994 a inceput reinnoirea totală, reparaţia capitală a bisericii. Au fost făcute următoarele lucrări: decapare interioară şi exterioară pină la cărămidă; tencuieli exterioare; tencuieli interioare cu pregătirea pereţilor pentru pictură; pardoseală nouă placată cu marmură; asterială nouă; acoperire cu tablă de cupru; catapeteasmă nouă din stejar sculptat; icoane noi in catapeteasmă; străni noi şi mobilier din stejar sculptat; două uşi noi; instalaţie termică; instalaţie electrică; instalaţie pentru ventilaţie prin turn; instalaţie de sonorizare; trotuare şi alei din piatră de carieră; gard din fier pentru imprejmuirea curţii; iluminat arhitectural; veşminte, obiecte şi cărţi de cult noi etc. Pictură in tehnica "frescă" a fost executată de două echipe de pictori bisericeşti conduse de pictorii Gheorghe Bratiloveanu şi Liviu Dumbravă. In perioada 1992- 2009 au mai fost construite: complexul parohial care cuprinde casa parohială, cantina socială cu beci din piatră (care la momentul de faţă oferă zilnic un prinz la 100 de persoane), croitorie de veşminte, bibliotecă, arhivă şi centrală termică pe gaz metan; standul de obiecte şi cărţi de cult; camera mortuară şi magazia anexă; arzătorul de luminări.
"Pentru aceste realizări, făcute cu mult efort, dăm slavă Bunului Dumnezeu şi mulţumim patronului nostru Sf. Proroc Ilie la care am tot strigat la nevoie, neputinţă şi lipsă şi suntem plini de recunoştinţă faţă de miile de donatori şi ajutători care, de-a lungul acestor ani, ne-au fost alături. Ne rugăm permanent ca Dumnezeu să le primească darul făcut Bisericii noastre, jertfa şi dragostea şi să-i răsplătească după marea Sa bunătate", a declarat preotul paroh Lucian Leonte.
La 1779 este atestată "mahalaua Sf. Ilie"- deci biserica exista.