Bucureştenii sunt cei mai fericiţi angajaţi, ei câştigă, în medie, 2.500 de lei, bani care le rămân în mână după plata tuturor taxelor şi impozitelor. La polul opus, locuitorii din judeţele Caraş-Severin şi Harghita sunt cei mai prost plătiţi din ţară, ei încasând numai 1.256 de lei, scrie jurnalul.ro.
În mai mult de jumătate din judeţele României se trăieşte cu salarii medii nete sub 1.500 de lei. Caraş-Severin, Harghita, Suceava şi Vaslui conduc în topul celor mai prost plătiţi salariaţi care încasează lunar, în medie, între 1.256 şi 1.282 de lei. Salarii aproape la fel de mici au şi locuitorii din Neamţ, Brăila, Covasna, Bistriţa Năsăud, Bihor, Botoşani, Ialomiţa, Maramureş, care câştigă mai puţin de 1.350 de lei. În alte 12 judeţe veniturile nete reprezintă 55-60% din cât încasează locuitorii Capitalei. Analiştii spun că nivelul salariilor reflectă structura economiei naţionale. „În Vaslui sau în Harghita, marii angajatori sunt fie instituţii publice, spitale, companii de utilităţi, fie unităţi de producţie din industria textilă, caracterizate de venituri apropiate de salariul minim pe economie”, a declarat Cristian Seidler, Business Unit Manager, Wyser. Cu aceste venituri, locuitorii din zonele sărace ale României se pot compara cu cei din oraşele mexicane, indiene sau pakistaneze, în niciun caz cu cei din ţările europene.
Clujul se apropie cu paşi mari de Ilfov
La polul opus, cei mai bine plătiţi salariaţi, după cei din Capitală, sunt ilfovenii care au un salariu mediu net de 2.092 de lei, urmaţi de clujeni, care rămân în mână cu 1.961 de lei. O performanţă remarcabiă, având în vedere că Ilfovul este perceput de către investitori ca o prelungire a Capitalei şi multe firme mari au sediile în comunele şi oraşelele din jurul Bucureştiului, spun analiştii economici.
Mai mult, în oraşul de sub Feleac salariile trec de 2.300 de lei datorită IT-ului şi serviciilor, a centrelor internaţionale de servicii de suport pe diferite funcţiuni interne ale multinaţionalelor, care angajează specialişti buni vorbitori de limbi străine. Datele publicate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania arată că 1 din 25 de clujeni lucrează în IT. De altfel, din cele 14.000 de companii IT, aproximativ 50% sunt localizate în Bucureşti şi Cluj-Napoca.
Pe a patra poziţie se plasează Sibiul. Deşi ar putea părea o surpriză, nu este aşa având în vedere că aici îşi desfăşoară activitatea două companii plasate în Top 10 cele mai profitabile companii la nivel naţional. Este vorba despre Romgaz (locul 2) şi Transgaz (poziţia 6).
Bucureştenii câştigă, în medie, 550 de euro, dar nici nu visează la salariul mediu din Varşovia, care este 780 de euro. Abia ating veniturile din Gdynia sau Lublin, oraşe poloneze cu 260.000 respectiv 350.000 de locuitori.
Numai în opt judeţe din România venitul mediu net trece de 1.800 de lei, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Legendă:
l cu albastru – judeţe unde salariul mediu pe cap de locuitor este mai mic de 1.500 de lei
l cu portocaliu – judeţe unde salariul mediu pe cap de locuitor este între 1.500 și 1.700 de lei
l cu roșu – judeţe unde salariul mediu pe cap de locuitor este mai mare de 1.700 de lei
Sursa: jurnalul.ro