Numele a doi oameni de afaceri din Botoşani au fost menţionate de anchetatori în urma descinderilor ce au avut loc, joi, la Hârlău. Astfel, după ce procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a primarului şi viceprimarului oraşului Hârlău precum şi a şefului ocolului silvic din oraş, judecătorii Tribunalului Iaşi au decis arestul la domiciliu. Pe perioada măsurii preventive cei trei au interdicţia de a comunica cu anumite persoane menţionate ca martori în dosar. Printre aceştia se numără şi oamenii de afaceri Aurel Fediuc, dar şi controversatul Constantin Cuciureanu.
Potrivit procurorilor, primele fapte imputate lui Ioan Amariei, şeful ocolului silvic, datează din perioada iunie – septembrie 2014, atunci când şeful Ocolului Silvic ar fi cerut mită 3 uşi de garaj în valoare de 7.000 de lei, montate la o anexă a instituţiei, dar şi neplata unei lucrări de 7.000 de lei pe care un om de afaceri le executase la locuinţa sa.
Potrivit surselor juridice ale „Ziarului de Iaşi“, denunţătorul din acest caz este Dan Cojocea, patronul SC Construct&Drum SRL. Acesta a fost audiat în noaptea în care primarul şi viceprimarul au fost reţinuţi. Procurorii au mai arătat că, în septembrie 2014, Amariei a „uitat“ beneficiile primite de la denunţător şi i-a mai cerut acestuia 10.000 de lei.
„În perioada februarie – decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeaşi calitate, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai mulţi gestionari să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară. Într-una dintre situaţii, şeful Ocolului Silvic Hârlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vătavu Mihai, şofer personal al acestuia, care a ridicat şi transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidenţele instituţiei al cărei angajat era“, au precizat anchetatorii în ordonanţa de reţinere.
Într-o altă situaţie, Amariei ar fi anunţat un pădurar din jurisdicţia sa că urmează să fie controlat de către Comisariatul Regim Silvic din Suceava. Aceştia au mai precizat că pe 11 august, Amariei nu ar fi dispus confiscarea unei cantităţi de material lemnos transportat fără acte legale de o persoană.
Implicarea lui Cernescu
Anchetatorii au mai arătat că, „în unele cazuri“, Amariei ar fi acţionat la instigarea lui Constantin Cernescu, primarul oraşului. În privinţa edilului, procurorii spun că acesta ar fi determinat un sulbatern, pe 17 decembrie 2015, să întocmească un proces-verbal de recepţie în care să consemneze că lucrarea „Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pârcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni“ era finalizată, lucru nereal. În acest mod s-ar fi produs un prejudiciu de 2.400 de lei.
Referitor la viceprimar, anchetatorii au notat: „În perioada august – septembrie 2015, inculpatul Ţăpuşă Florin a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale (ce deţine un restaurant, o pizzerie şi o florărie), s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele societăţii şi a efectuat plăţi către angajaţi“.
Acelaşi Ţăpuşă ar fi determinat un poliţist local să permită unui vehicul ce transporta material lemnos să treacă peste un drum prevăzut cu barieră fără a plăti taxa de 250 de lei.
„În aceeaşi calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activităţi de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hârlău“, au mai precizat procurorii.