Bere retrasa in secret din comert

Doua dintre cele mai importante institutii care raspund de sanatatea populatiei au in aceste zile o misiune pe cat de stricta pe atat de secreta. Astfel, printr-o adresa transmisa prin sistemul rapid de alerta, Directia de Sanatate Publica (DSP) si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au primit indicatii pentru a superviza retragerea de pe piata a marcii Redd s de catre firma producatoare, berea continand acid malic, un aditiv alimentar care nu se regaeste in lista substantelor permise de Uniunea Europeana pentru fabricarea berii. Potrivit specialistilor, acidul se gaseste de regula in mere si, consumat in cantitati mari, accelereaza procesul de producere a cariilor.

Desi distribuitorii si comerciantii recunosc situatia, reprezentantii DSVSA o tin secreta din motive birocratice, desi este vorba despre o problema de sanatate publica si siguranta a alimentelor. "Tot ce apare pe sistemul nostru de alerta este confidential, conform manualului procedural. DSVSA rezolva problema local, dar pot sa dau asigurari ca nu e nimic grav. Mai multe informatii nu pot sa dau", a precizat Minodora Vasiliu, director coordonator al DSVSA Botosani.

Reprezentantii DSP spun ca problema berii trebuie clarificata de la Bucuresti, de catre Ministerul Sanatatii si cel al Agriculturii. "Raportul spune ca atunci cand nu sunt dovezi clare si nu exista buletinul de conformitate nu putem lansa acuzatii de nicio natura. Noi nu dam nicio referire asupra conformitatii unui produs pana nu avem o informatie clara de la Bucuresti", a precizat Tamara Ciofu, directorul DSP Botosani.

Firma care produce berea Redd s, Ursus Breweries, a inceput sa retraga produsul de pe rafturile din toata tara. Reprezentantii companiei au dat la sfarsitul saptamanii trecute un comunicat prin care transmit consumatorilor faptul ca nu au motive de ingrijorare. "Produsul Redd s Fresh este un produs sigur, care nu ridica niciun fel de probleme legate de siguranta de consum. Din pacate, exista o problema de interpretare legala referitoare la prezenta acidului malic in bere, care face ca, in momentul de fata, produsul Redd s Fresh sa fie considerat neconform si de aceea am trecut imediat la inlocuirea produsului", au spus oficialii Ursus Breweries. De altfel, firma a dispus deja revizuirea retetei pentru sortimentul considerat cu probleme. Acestia spun ca, atat in Romania, cat si in Europa, acidul malic figureaza pe lista aditivilor alimentari admisi.