Consilierii din cadrul Serviciului de Probațiune Botoșani se solidarizează cu acțiunea colegilor din cadrul Serviciului de Probațiune București. Acestia au emis un comunicat de presă cu urmatoarele precizări:
Solidaritatea noastră este una punctuală până la identificare cu problemele care i-au făcut pe colegii noștri să decidă astfel:
1. Sistemul de Probațiune este subdimensionat ca număr de personal prin raportare la creșterea volumului de activitate. Suntem în situația în care un consilier trebuie să supravegheze peste 100 de persoane cu domiciliul oriunde pe raza județului. Această problemă a subdimensionării personalului devine, din ce în ce mai mult, o problemă de siguranță publică în condițiile în care în rândul persoanelor supravegheate se regăsesc persoane care au comis infracțiuni din aproape tot spectrul infracțional și persoane liberate condiționat din penitenciare ale căror fracție neexecută depășește doi ani.
În anul 2015 s-a înregistrat, la nivelul județului Botoșani, o creștere de peste 100% a numărului de persoane supravegheate în timp ce numărul personalului angajat a rămas același. Dar activității de supraveghere li se adaugă alte activități prevăzute de lege: evaluarea inculpaților,asistarea și consilierea persoanelor supravegheate, asistarea și consilierea victimelor infracțiunilor , iar acestora li se adaugă activități conexe: secretariat, administrație.
2. Sistemul de Probațiune este subfinanțat.
Această subfinanțare se referă la faptul că, în contra complexității muncii și a creșterii volumului de muncă, consilierii de probațiune sunt, constant, excluși de la drepturile care, legal, li se cuvin. Ultimul exemplu: deși nominalizați în Legea asistenței sociale ca asigurând servicii sociale, consilierii de probațiune sunt singura categorie care nu se regăsește în Ordonanța privind acordarea sporurilor salariale.
Această subfinanțare se referă la o criză de echipamente IT și comunicaționale. Dacă la această oră veți vrea să ne trimiteți un fax nu o veți putea face. Iar dacă ne veți solicita transmiterea unor date prin fax, va trebui să apelăm la instituții prietene. Dacă la această oră, în relația cu un client ar trebui să facem o fotocopie nu am avea unde să o facem. În activitatea noastră, până și o pagină tipărită de o imprimantă este o aventură.
Această subfinanțare se referă la lipsa tuturor contractelor de servicii pe care le au celelalte instituții: pază, curățenie, întreținere echipamente IT.
3. Consilierii de probațiune s-au hrănit cu declarații formale de susținere. Dar acestea nu s-au concretizat niciodată în ceva anume.
Solidaritatea noastră este una punctuală până la identificare cu solicitările lor:
1. Repoziționarea consilierilor de probațiune în cadrul sistemului de justiție
2. Acordarea drepturilor similare cu ale celorlalte categorii de personal din cadrul sistemului de justiție
3. Plata orelor suplimentare
4. Angajarea urgentă de personal și suplimentarea posturilor în cadrul sistemului de probațiune
5. Asigurarea pazei sediilor, a bunurilor și a personalului de probațiune de către Jandarmeria Română, conform prevederilor legale în vigoare
6. Asigurarea unor condiții decente de muncă și a resurselor materiale necesare desfășurării activităților zilnice
7. Demararea unor proceduri de modificare a legislației actuale în materia probațiunii care să conducă la reducerea presiunii exercitate de volumul ridicat de activitate generat de intrarea în vigoare a noilor coduri;
8. Adoptarea regulamentelor de aplicare a legislației în materia probațiunii, corelată cu o simplificare a procedurilor de lucru
Solidaritatea noastră este una de acțiune:
Serviciul de Probațiune Botoșani, ca urmare a deciziei consilierilor, își întrerupe activitatea.