Vineri, 15 ianuarie 2016, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: LIVIU CONDRIUC
Solist: VALENTIN MUREŞAN, pian
În program:
E. Grieg: „Din vremea lui Holberg”, suită în stil vechi pentru orchestră de coarde, op. 40
I. Preludiu: Allegro vivace
II. Sarabandă: Andante
III. Gavotă: Allegretto
IV. Arie: Andante religioso
V. Rigodon: Allegro con brio
E. Grieg: Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op. 16
Allegro molto moderato
Adagio
Allegro moderato molto e marcato
P a u z ă
P. I. Ceaikovski: Suita din muzica baletului Spărgătorul de nuci, op. 71a
I. Uvertură miniaturală: Allegro giusto
II. Dansuri caracteristice
a) Marş: Tempo di marcia vivo
b) Dansul Zânei Dragée: Andante non troppo
c) Dansul rusesc Trepak: Tempo di trepak, molto vivace
d) Dans arăbesc: Allegretto
e) Dans chinezesc: Allegro moderato
f) Dansul păstorilor: Moderato assai
III. Valsul florilor: Tempo di valse
– Pas de deux (La Fée-Dragée et le Prince Orgeat): Andante maestoso
LIVIU CONDRIUC
– dirijor –
Liviu Condriuc a absolvit vioara la Conservatorul George Enescu Iaşi, cu profesorul Leonid Popovici. A urmat cursuri postuniversitare de violă la Hochschule für Musik din München cu profesorul Jürgen Weber şi la Hochschule für Musik din Berlin la renumitul profesor Alfred Lipka. După o scurtă activitate ca prim violist la opera din Regensburg, se mută la Deutsche Oper Berlin, unde activează până în prezent. Paralel cu activitatea de violist la Deutsche Oper Berlin, a început studii particulare de dirijat la profesorul Dumitru Goia şi compoziţie la profesorul Corneliu Dan Georgescu. A asistat la repetiţiile celor mai importanţi dirijori, printre care în mod deosebit menţionăm Sergiu Celibidache cu Filarmonica din München. Ca membrul activ al Deutsche Oper Berlin, a lucrat cu mari personalităţi dirijorale, precum Christian Thielemann, Giuseppe Sinopoli, Donald Runnicles, Ulf Schirmer, Constantinos Carydis, Fréderic Chaslin, Fabio Luisi, Jun Märkl, Renato Palumbo, Marcello Viotti, Andris Nelsons. A participat activ la numeroase cursuri internaţionale de dirijat în Germania, Rusia, Austria, România, Republica Moldova. În Romania a mai dirijat orchestre din Oradea, Piteşti, Braşov, Iaşi, Bucureşti.
VALENTIN MUREŞAN
– pianist –
A început studiul pianului la vârsta de 8 ani în cadrul Liceului de muzică din Braşov, Romania.
De mic s-a remarcat în activităţi artistice precum recitaluri, concursuri, concerte, master-classuri şi simpozioane. În prezent este student în anul II la master la clasa prof.univ.dr. Corina Ibănescu, în cadrul Universitaţii Transilvania, Facultatea de Muzică, Braşov, Romania.
Este laureat a peste 45 premii naţionale şi internaţionale dintre care:
Trofeul Mozart Târgovişte , Trofeul Carl Czerny Piatra Neamţ 2006, Trofeul Ina Macarie Bucureşti 2010, Premiul I Pro-Piano Bucureşti 2000, Premiul I Carl Filtch Sibiu 2002, Premiul II Jeunesses musicales Bucureşti 2010, Premiul Special Dinu Lipatti Bucureşti 2010, Premiul I Gina Caffa Righetti Italia 2008.
În noiembrie 2001 a debutat ca solist al Concertului pentru pian şi orchestră în Re major de Joseph Haydn, în compania Orchestrei Filarmonicii G.Dima din Braşov, dirijată de Ioan Adrian Morar.
În luna mai 2003 a primit invitaţia de a participa la Festivalul Tinere Talente de la Râmnicu-Vâlcea. În luna noiembrie 2005 a evoluat în cadrul emisiunii Muzicieni de azi, muzicieni de mâine.
În 2009 a interpretat Fantezia pentru pian, cor, solişti şi Orchestră în Do major alături de Filarmonica Gheorghe Dima din Braşov.
În luna februarie 2008 a câştigat o bursă de studiu din partea SoNoRo-Interferenţe pentru un workshop de muzică de cameră la Portul Cultural Cetate, studiind sub îndrumarea maeştrilor formaţiei RARO.
În vara anului 2009 a participat la cursul de vară Crescendo Summer Institute din Sarospatak – Ungaria, unde a concertat alături de orchestra de tineret Crescendo, concertul de J. Haydn în Re major; mai apoi, în mai 2010, a fost invitat să susţină recitaluri în cadrul festivalului Crescendo din Budapesta.
În 2010 a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră în la minor de Eduard Grieg, în compania Orchestrei de tineret Radio, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.
În luna Ianuarie 2011 a interpretat alături de Filarmonica Gheorghe Dima din Braşov sub bagheta dirijorului Ovidiu Dan Chirilă, Concertul pentru pian şi orchestră în la minor de E. Grieg.
În februarie 2012, a fost invitat să susţină un recital la Academia de muzică F. Chopin din Varşovia.
Începând cu anul 2008 a participat la concursuri şi recitaluri de muzică de cameră, alături de pianistul Ioan Dragoş Dimitriu şi pianista Corina Ibănescu.
În program: Preludii şi fugi J.S Bach, Studii op 10, op 25 Chopin, Studii Transcendentale F Liszt, Sonate J. Haydn, W.A. Mozart, L. van Beethoven, Variaţiuni pe o temă de Corelli S. Rachmaninov, Balada a II-a F. Liszt, Balada a III-a, Scherzo nr III F. Chopin, Variatiuni Serioase F. M. Bartholdy, Fantasiestücke R. Schumann, Lisle Jouyeuxe C. Debussy, Preludiu şi Fugă George Enescu, Fantezia în Do pentru pian, cor, orchestră şi solişti, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Si b Ludwig van Beethoven, Concertul pentru pian şi orchestra în la minor de E. Greig.