In perioada 25 martie-30 iulie 2009 Colegiul Naţional "A.T.Laurian" a derulat proiectul "INIMA VERDE A LAURIANULUI", iniţiat de Asociaţia de Tineret "2010 Europa" Botoşani prin Programul "Spaţii verzi"- componenta Spaţii verzi urbane, avind drept parteneri Consiliul Local şi Asociaţia Comitetelor de Părinţi din colegiu. Proiectul, evaluat iniţial la 10.328, 37 lei, a fost finanţat cu 7.328,37 lei de către Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi MOL Romania şi cofinanţat cu suma de 3000 lei de către Consiliul Local Botoşani şi Asociaţia de Tineret "2010 Europa". La aceste sume s-au mai adăugat ulterior şi alte donaţii sau sponsorizări din partea unor oameni de bine pentru care Colegiul Naţional "A.T.Laurian" ocupă un loc aparte in sufletul lor.
Prin derularea acestui proiect, echipa responsabilă de implementarea sa (prof. Ioan Onofrei şi prof. Tatarcan Dumitru, directorii colegiului, prof. dr. Mihaela Prăjinariu, coordonator proiect, prof. Tana Onofrei, prof. Gabriela Mangir, prof. Geta Corduneanu, prof. Marinela Axinte) a urmărit reamenajarea spaţiului verde aferent clădirii noi a colegiului şi reintegrarea lui in peisajului urbanistic modern al oraşului.
Alte obiective ale proiectului au fost legate de formarea la elevi, cadre didactice şi membrii comunităţii a unei atitudini de respect şi responsabilitate faţă de mediul inconjurător, de conştientizare a importanţei colectării selective a deşeurilor, de dezvoltare a spiritului de voluntariat şi a simţului estetic privind spaţiul public.
O instituţie de invăţămint de prestigiu, care are rolul de a educa tinăra generaţie, trebuie să fie un model demn de urmat in toate privinţele. Astfel, elevii şi profesorii acestui colegiu au incercat in aceste citeva luni să schimbe aspectul spaţiului verde din curtea şcolii prin campanii de ecologizare, plantare de puieţi, flori şi arbuşti ornamentali (aproximativ 135 bucăţi), gazonarea a 1320 mp spaţiu verde, montarea unor coşuri, bănci care să permită petrecerea cit mai civilizată a timpului liber din recreaţii in incinta şcolii. Imagini de la activităţile derulate pot fi vizionate pe site-ul colegiului: www.laurian.ro. De asemenea, s-au realizat ateliere de lucru pe teme ecologice, activităţi de documentare privind speciile plantate, concursuri, expoziţii de colaje, postere, afişe ("ATL-ist cu inimă verde…", "Natura: aşa DA, aşa NU") prin care s-a incercat implicarea unui număr cit mai mare de elevi, in funcţie de abilităţile fiecăruia.
"Efectul pe care il au astfel de acţiuni asupra elevilor este extrem de convingător, deoarece prin implicarea lor activăA? vor şti cit de greu este să refaci rănile naturii. Reintoarcerea la natură, prevenirea degradării mediului şi cooptarea unui număr cit mai mare de cetăţeni in derularea unor programe similare sunt importante pentru dezvoltarea armonioasă a generaţiilor prezente şi viitoare" , a declarat coordonatoarea proiectului, prof. dr. Mihaela Prăjinariu.
Tot in cadrul proiectului, de Ziua Mediului, in colaborare cu Agenţia de Protecţie a Mediului Botoşani, elevii şi profesorii colegiului, au realizat o campanie stradală de conştientizare a cetăţenilor oraşului prin distribuirea de fluturaşi ce conţineau cele "10 reguli verzi ale ATL-iştilor":
Eşti sau nu ATL-ist, implică-te in acţiuni de infrumuseţare ale oraşului;
Contribuie prin activităţi concrete la intreţinerea spaţiilor verzi;
Organizează oaze de verdeaţă acolo unde spaţiul iţi permite;
Luptă pentru ca oraşului tău să aibă un aspect european;
Acţionează, nu fi indiferent faţă de cei ce distrug frumuseţile naturii;
Uneşte in jurul tău oameni de bunăcredinţă şi cu inclinaţii spre frumos;
Respectă fiecare plantă de lingă tine;
Iubeşte, sau invaţă să iubeşti, frumosul din jurul tău;
Acceptă ideea că orice pom sau floare te ajută să respiri sănătos;
Nu uita, poţi fi mai bun, mai implinit cu fiecare copac plantat sau protejat!
"Ca orice lucru inceput frumos ne dorim din suflet să continue in acelaşi mod. Chiar dacă proiectul s-a incheiat, lucrările de amenajare şi intreţinere a acestui spaţiu vor continua şi prin munca şi devotamentul nostru, a celor cei implicaţi in proiect, vom face ca Inima verde a Laurianului să pulseze bine şi să incinte sufletul tuturor celor sensibili la frumos! Mulţumiri alese tuturor celor care ne-au ajutat la derularea proiectului in cele mai bune condiţii" a declarat in incheiere coordonatoarea proiectului.