Membrii Serviciului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Botoşani au organizat cu deţinuţii „Proiectul de Crăciun”, menite să promoveze semnificaţia şi spiritul sărbătorilor de iarnă, valorile, tradiţiile creştine şi obiceiurile de iarnă.
În acest context, în colaborare cu Liceul Tehnologic Sfântul Stelian Botoşani s-au organizat 2 ateliere de creaţie, la care au participat elevi și deținuți și care, prin utilizarea tehnicilor de quilling şi decupaje, au realizat steluțe, felicitări şi alte ornamente care să împodobească bradul de Crăciun al copiilor participanți. Un alt atelier a fost organizat în data de 21.12.2015 , la sediul unității de detenție cu participarea tinerilor din Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate Cireșarii.
În vederea menținerii legăturii deținuților cu minorii aflați în sistem de protecție specială și creării contextului de socializare într-un spațiu adecvat vârstei copiilor și apropierii Sărbătorilor de iarnă, s-au organizat în datele de 18.12.2015 și 23.12.2015, vizite sociale în exteriorul locului de deținere. Astfel, 12 copii l-au primit pe Moș Crăciun în brațele taților aflați temporar după gratii.
Colindul reprezintă unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de care s-au bucurat deținuții în această perioadă. În data de 20.12. 2015, un grup de studenți de la ASCOR Iași și Suceava au poposit la Penitenciarul Botoşani pentru a susţine un miniconcert de colinde cu ocazia apropierii Sărbătorii Naşterii Domnului.
Penitenciarul Botoșani și-a deschis porțile și pentru colindătorii din Corul Capelei Armatei care, sub coordonarea dlui Mirel Azamfirei, în data de 21.12.2015 au vestit Nașterea Domnului printr-un frumos concert de colinde. Elevi de la Școala cu clasele I-VIII nr. 10, dar și elevi ai Liceului de Artă Botoșani au impresionat prin frumusețea colindelor, deopotrivă, deținuții și personalul unității.
Implicarea persoanelor private de libertate în activităţi de promovare a tradiţiilor şi a obiceiurilor de iarnă contribuie nu doar la cunoaşterea semnificaţiilor religioase, morale ale acestora şi la valorizarea unor norme creştine, ci şi la formarea unor atitudini prosociale şi a respectului faţă de semeni, creşterea sentimentului de apartenenţă la comunitate, premise necesare reintegrării sociale a celor care au săvârşit infracţiuni. În aceste coordonate, un grup de 12 deținuți au oferit copiilor din Complexul de case de tip familial Sfântul Mina Botoșani dulciuri, fructe, jucării împărtășind cu ei bucuria de a dărui.
Un alt fel de dar au oferit în data de 22.12.2015, 14 deținuți care formează grupul coral al capelei penitenciarului colindând obștea Mănăstirii Vorona.
Printre acţiunile reunite în cadrul proiectului se numără şi programe artistice care includ obiceiuri tradiţionale, slujbe religioase, concursuri tematice, acţiuni cu scop caritabil, precum şi expoziţii cu obiecte confectionate de persoanele private de libertate.