Furnizorul de apă din Botoşani, societatea comercială Nova Apaserv, figurează într-un top al proiectelor europene cu finanţare europeană din România cu cea mai mare întârziere în implementare.
Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare – epurarea apelor uzate în judeţul Botoşani” a primit peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană, dar 48,7 milioane de euro rămân necheltuiţi, din cauza lucrărilor neefectuate până la finalul anului 2015.
Aceşti bani urmează să fie consumaţi din noile fonduri europene oferite ţării în perioada de programare 2014-2020.
Proiectul de la Nova Apaserv este al treilea, din punct de vedere valoric, în topul proiectelor întârziate.
Pe primul loc este un proiect implementat de Primăria Municipului Bucureşti. Este vorba de „Finalizarea Staţiei de Epurare a apelor uzate Glina, reabilitarea colectoarelor principale de canalizare şi a canalului colector de apă uzată Dâmbovita (CASETA)”. Aici, lucrările neefectuate sar de 120 de milioane de euro, bani europeni pe care Bruxelles-ul trebuie să îi retragă României – prin dezangajare automata – din Programul Operational Mediu 2007- 2013.
Pe locul al doilea se află proiectul implementat de societatea de utilităţi publice Aquavas SA Vaslui intitulat „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare şi a staţiilor de epurare a apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Huşi şi oraşul Negreşti – judeţul Vaslui”.
81 de milioane de euro a pus Comisia Europeana la dispozitie, insa suma de 52,8 milioane de euro reprezinta banii necheltuiti din cauza lucrarilor neefectuate pana la sfarsitul anului 2015. Si acesti bani vor fi retrasi tarii din vechile fonduri UE si consumati din banii europeni atribuiţi Romaniei in noul cadru financiar.