Discursuri ale autorităţilor locale doar despre semnificație Zilei Naționale. Primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, a vorbit de eliminare a decalajelor dintre diferitele zone ale României și de ridicare a standardului de viaţă al locuitorilor.
”Se împlinesc astăzi 97 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918 care, în entuziasmul celor 100 000 de participanţi, a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, act istoric ce a consfinţit formarea statului naţional unitar român. De 97 de ani încoace, această istorică realizare, la baza căreia au stat lupta şi fapta, credinţa şi speranţa, sacrificiul şi devotamentul înaintaşilor noştri, oameni simpli, conducători politici, cărturari, a căpătat valoarea unui tezaur, pe care naţiunea română şi l-a transmis din generaţie în generaţie. (…) Vom putea să ne îndeplinim această promisiune prin faptele noastre, prin eforturile tuturor de a fi mai buni, de a depăşi divergenţele care ne separă şi a ne da mâna în realizarea reformelor structurale de care depinde dezvoltarea ţării, de eliminare a decalajelor dintre diferitele zone ale României, de ridicare a standardului de viaţă al locuitorilor, de a oferi cetăţenilor liniştea şi siguranţa existenţei zilnice. De aici, de la Botoşani, oraşul care prin ostaşii săi şi prin minţile luminate pe care le-a dat ţării, şi-a adus o contribuţie remarcabilă la realizarea statului naţional unitar, aducem un pios omagiu tuturor celor care au realizat măreţul act de la 1decembrie 1918 şi ne angajăm că vom face tot ceea ce ţine de noi, pentru ca România să se ridice la înălţimea speranţelor lor”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
La rândul său, prefectul Costică Macaleţi a făcut un apel la rațiune și echilibru.
”Trăim într-o ţară invidiată de mulţi pentru frumuseţea şi bogăţiile sale. Şi din acest motiv suntem un stat care şi-a plătit scump unitatea, suveranitatea şi independenţa. Foarte multe vieţi au fost sacrificate de-a lungul istoriei pentru fiecare pas făcut de acest popor, în încercările sale de a-şi regăsi locul pe mapamond. Pentru ca astăzi să putem spune că România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic sunt valori supreme. Ziua Naţională a României trebuie să fie, aşadar, o zi de bucurie şi respect. (…) Dragi botoşăneni, progresul acestei naţii nu depinde doar de vârfuri, ci de fiecare dintre noi. Respectându-ne obligaţiile şi responsabilităţile ne putem găsi echilibrul, îi protejăm pe cei de lângă noi, le asigurăm copiilor şi nepoţilor noştri o ţară mai frumoasă şi mai sigură. Vă invit aşadar la bună înţelegere, la raţiune şi echilibru, vă urez să fiţi sănătoşi şi puternici, să vă bucuraţi de fiecare clipă alături de cei dragi şi să ne rugăm lui Dumnezeu pentru pacea şi prosperitatea poporului român”, a afirmat prefectul.
Și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, a vorbit despre semnificația Marii Uniri
”Este ziua în care ne sărbătorim țara și strămoșii, ziua în care toți suntem mândri de numele de român. Este ziua în care toți românii trebuie să se uite în trecut cu recunoștință și în viitor cu speranță, trăind prezentul așa cum se cuvine. La 1 decembrie 1918 se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei la România. (…) Avem cu toții datoria de a lupta, pentru a lăsa strămoșilor noștri o României puternică și respectată. Astăzi mai mult ca oricând trebuie să fim uniți și responsabili”, a spus Sorescu.