Un primar din judeţul Botoşani a intrat în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani după ce un om de afaceri a făcut plângere împotriva sa. Este vorba de primarul comunei Răchiţi, Gheorghe Iacob, care este acuzat de abuz în serviciu, fals în declaraţii, neglijenţă în serviciu şi trafic de influenţă.
Totul a început, în vara anului 2014, după ce omul de afaceri Dragoş Apetrei a câştigat o licitaţie organizată de Primăria din comună privind concesiunea unui imobil care era folosit înainte ca staţie de autobuz în satul Costeşti.
Omul de afaceri se obliga să modernizeze staţia de autobuz pentru călători şi să construiască un spaţiu comercial.
Dragoş Apetrei spune că a început să execute mai multe lucrări de consolidare, însă, când a făcut cerere la Eon ca imobilul să fie racordat la reţeaua electrică, a constatat că a fost înşelat de către primar. Acel imobil era în extravilanul satului şi nu avea autorizaţie de construcţie şi implicit nu puteau fi făcute lucrări de modernizare şi nici racordare la reţeaua electrică. Mai mult decât atât, reclamantul susţine că primarul a ştiut de la început toată situaţia şi a inserat în contractul de concesiune o clauză prin care se menţionează că, dacă în doi ani de la data încheierii înţelegerii, omul de afaceri nu va realiza lucrările de modernizare, contractul se va desfiinţa şi redevenţa din tot acest timp va fi pierdută.
” Cu bună ştiinţă primarul mi-a concesionat acel imobil şi teren, unde în condiţiile date nu se poate dezvolta şi face modernizări, construcţia fiind ilegală şi nu am putut face nici un demers pentru refacerea staţiei, aceasta fiind construită în anul 1970 fără autorizaţie de construcţie. Am făcut nenumărate interpelări, adrese, către primar dar fără nici un rezulta. În schimb redevenţa mi-a fost luată”, a declarat Dragoş Apetrei.
În replică, primarul a spus că omul de afaceri trebuia să tragă la răspundere Consiliul Local dacă ar fi constatat ceva în neregulă şi nicidecum primarul. Gheorghe Iacob a explicat că rolul primarului este a duce la îndeplinire hotărârile Consiliului Local, iar contractul de consesiune s-a făcut între Consiliul Local şi omul de afaceri.