Incidente semnalate in ziua votării, fără insă constatări de incălcare a legii care reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European

In timpul legal de desfăşurare a procesului electoral, pe raza judeţului Botoşani nu au fost constatate incălcări ale prevederilor Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

In urma unor sesizări au fost efectuate verificări in comunele Broscăuţi şi Roma cu privire la legalitatea exercitării dreptului de vot in alte localităţi decat localitatea de domiciliu. In ambele situaţii s-a constatat că persoanele in cauză şi-au exercitat dreptul de vot fără a fi incălcate prevederile Legii nr.33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Totodată au fost efectuate verificări cu privire la doi conducători auto care au efectuat transportul unor persoane către secţii de votare din comunele Cristeşti şi Havarna, constatandu-se că toate persoanele in cauză, care locuiau la oarecare distanţă de secţia de votare la care erau arondaţi şi-au exercitat legal dreptul de vot, fără a se putea stabili influenţarea acestora cu privire la opţiunea politică.

In municipiul Dorohoi au fost efectuate verificări cu privire la o sesizare de continuare a campaniei electorale de către o formaţiune politică, constatandu-se deasemenea că nu au fost incălcate prevederile leg2ale.

Pentru prevenirea şi descurajarea "turismului electoral, pe raza judeţului au fost organizate şase filtre, prin care lucrătorii de poliţie rutieră au verificat 196 mijloace de transport, fiind legitimate 377 persoane.

Ca urmare a conducerii pe drumurile publice a unor autovehiculeA�in timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, au fost ridicate in vederea suspendării cinci permise de conducere.

In cadrul acestor acţiuni au fost constatate şi aplicate 189 sancţiuni contravenţionale, din care 169 au vizat incălcări ale prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 care reglementează circulaţia pe drumurile publice, iar 20 au vizat incălcări ale altor acte normative.

Totodată au fost constatate patru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, fiind intocmite acte premergătoare inceperii urmăririi penale.

De asemeni, duminică 07.06.2009, in jurul orei 07.30, printr-un apel de urgenţă, reprezentantul unei formaţiuni politice a sesizat I.P.J. Botoşani că, in noaptea de 06/07.06.2009, persoane necunoscute au distrus două geamuri ale sediului unui partid din municipiul Botoşani. Prejudiciul cauzat a fost estimat la 50 lei.

Ca urmare a plangerii prealabile formulată ulterior in cauză de către reprezentanţii parţii vătămte, poliţiştii botoşăneni efectuează cercetări in vederea identificării suspecţilor, recuperării prejudiciului şi tragerii la răspundere penală sub aspectul săvarşirii infracţiunii de "distrugere". Potrivit celor menţionate in plangere, reclamantul apreciază că incidentul nu a avut conotaţie electorală.

Pentru asigurarea pazei la cele 420 de secţii de votare constituite pe raza judeţului Botoşani, au fost mobilizaţi 773 lucrători din cadrul structurilor MAI şi Poliţiei Comunitare, din care 374 poliţişti, 91 jandarmi, 152 poliţişti de frontieră, 126 angajaţi ai IJSU şi alte structuri, precum şi 30 de poliţişti comunitari. Ordinea şi siguranţa publică a fost asigurată de 278 de poliţişti şi 88 de jandarmi.