Zece focare de boala limbii albastre au fost confirmate în localitatea Bobulești, iar autoritățile au luat măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.
Virusul a fost confirmat la zece vaci din gospodării diferite. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.
„Avem doar morbiditate și nu mortalitate. În primul rând aș vrea să nu creăm panică la nivelul populației. Nu este o boală care se transmite de la om la om sau de la animal receptiv la animal receptiv și aici mă refer la bovine, ovine și caprine, care sunt specii receptive. Este o boală produsă de musculițe, care dau această boală la speciile receptive. Este o boală care provoacă riscuri economice, pierderi economice, dar nu îmbolnăviri umane”, a declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare, Minodora Vasiliu.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale.
„Fiecare exploatație trebuie să asigure o dezinsecție, atât la locul de creștere, cât și per animal. Rog tare mult toată populația, în cazul în care se vede la nivelul exploatației fiecărui animal o simptomatologie chiar foarte ușoară, ca jetaj nazal, plăgi la nivelul mamelelor, apetență, adică vaca nu mai vrea să mai mănânce sau oaia sau capra nu mai vor să mănânce, sau producția de lapte scade, rog foarte mult proprietarii să se prezinte la medicul veterinar”, a mai spus Vasiliu.
În județul Botoșani s-au mai înregistrat două focare de boala limbii albastre la Românești, în 2014.