EON face verificări în teren pentru depistarea consumurilor frauduloase la gaz și energie electrică

sediu eon botosaniPeste 3.000 de cazuri de intervenţii neautorizate asupra instalaţiilor de gaze naturale sau energie electrică în scopul consumului fraudulos au fost identificate de E.ON. Valoarea prejudiciilor generate de aceste infracţiuni a depăşit 8 milioane de lei în primele 6 luni ale anului.

Reducerea numărului de intervenţii neautorizate la aparatele de măsură şi la instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică în scopul consumului fraudulos, intervenţii care pot genera incidente grave şi care aduc prejudicii consistente companiei, reprezintă o preocupare constantă a E.ON Distribuţie România.

like facebookÎn acest scop, EON efectuează permanent verificări în teren, prin intermediul echipelor specializate, rolul acestora fiind de a depista sustragerile de gaze naturale sau energie electrică din reţelele de distribuţie. Pentru verificările în teren se utilizează programe informatice şi instrumente moderne cu ajutorul cărora se identifică anomalii în consumul de gaze naturale sau electricitate, acestea putând avea ca şi cauză eventuale consumuri frauduloase, prin ocolirea mijloacelor de măsură sau prin intervenţii asupra acestora.

În urma acestor verificări, în primele şase luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 3.100 de cazuri de consumuri frauduloase, dintre care cca. 700 în domeniul gazelor naturale, iar 2.382 in domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei. Cantităţile sustrase astfel, de cca. 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcţionarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgenţe din Moldova.

Anul trecut, sustragerile au generat companiei un prejudiciu de 22,5 milioane de lei, numărul cazurilor identificate fiind de cca. 6.000, iar cantitatea sustrasă a fost de cca. 57 GWh.

Prin modificarea unor componente din instalaţiile de gaze naturale sau energie, ori prin realizarea de improvizaţii se expun pericolelor de incendii, explozii sau electrocutări atât persoanele care comit asemenea fapte, cât şi cele care se află în vecinătate. Totodată, consumatorii sunt afectaţi direct, prin întreruperea alimentării cu gaze naturale şi/sau energie electrică.

Subliniem faptul că aceste intervenţii asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz şi/sau energie electrică în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal. Tocmai de aceea colaborăm strâns cu instituţiile statului pentru identificarea acestor situaţii. Este atât în interesul consumatorilor oneşti, cât şi al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit şi pedepsit conform legilor în vigoare.

Recomandăm consumatorilor să nu accepte “ofertele” venite din partea anumitor persoane şi să nu permită accesul acestora la instalaţiile de gaze naturale sau energie electrică în vederea efectuării unor modificări de orice natură, menite să împiedice înregistrarea cantităţilor reale de gaze naturale sau energie electrică consumate.

Totodată, facem apel la spiritul civic al cetăţenilor pentru a sesiza organele de cercetare penală sau compania noastră în cazul în care au cunoştinţă de existenţa unor intervenţii neautorizate, ce pot duce atât la pagube materiale cât şi la pierderi de vieţi omeneşti.

Sursa:  comunicat EON

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *