Un bebeluş de numai trei luni din localitatea Lişna, comuna Suharău a fost salvat de autorităţile locale, în urma unui control efectuat la casa în care acesta era crescut. Oamenii primăriei au chemat imediat salvarea după au constatat că acesta este numai piele şi os şi avea corpul ciuruit de purici.
La Spital medicii au stabilit că aceasta suferă de enterocolită, urticarie, distrofie gradul II şi era pişcat de purici pe tot corpul. La fel de neîngrijit era şi sora acestuia de un an şi 10 luni, care a fost adusă şi ea la Spitalul Dorohoi pentru un control de urgenţă. Întâmplarea a avut loc vineri când asistenţii sociali din comună au efectuat un control de rutină la casa unei femei de 25 de ani, control programat după ce sătenii au reclamat că micuţii mor de foame din cauza sărăciei. Femeia locuieşte împreună cu concubinul cu care are două fetiţe ambele minore. În primă fază asistenţii sociali s-au îngrijorat de faptul că fetiţa de trei luni era foarte slabă, având mult sub greutatea unui copil de această vârstă. La Spitalul Dorohoi medicii pediatrii au stabilit diagnosticul şi au menţionat în clar că aceşti copii sunt neîngrijiţi şi au anunţat poliţiştii care au deschis o anchetă. La primele cercetări, mama copiilor a declarat că micuţii sunt slabi întrucât din cauza sărăciei nu le poate oferi decât vapte de vacă. Cadrele medicale sunt de părere că dacă bebeluşul ar mai fi stat neîngrijit câteva zile, starea lui de sănătate s-ar fi agravat simţitor.
Anul trecut un copil de numai 2 ani din Dumbrăviţa, comuna Ibăneşti, a murit după două săptămâni de agonie tot din cauza sărăciei. Cel puţin asta reiese din declaraţiile membrilor familiei, care au spus atunci că nu au apelat la serviciile medilor pentru că nu au bani şi le-a fost frică să nu fie puşi la plată. “Fiica mea (n.r. – Elena A., mama copilului mort) ne întreţine pe toţi. Eu nu am pensie, iar oamenii ne-au spus că dacă îl ducem la spital trebuie să plătim, de unde bani, trăim din două milioane pe lună”, declara Elena B., bunica micuţului.
Aceasta a povestit că nefericitul accident s-a produs într-o clipă de neatenţie, atunci când ea se afla cu treabă prin curte, iar mama copilului era într-o altă cameră, găsindu-l pe micuţ în oala cu apă clocotită de pe plită. Femeia nu a putut explica de ce nu a apelat nici măcar la serviciile medicului de familie din sat, punând totul pe seama faptului că micuţul începuse să dea semne de însănătoşire. “Se dezumflase capul şi îi dispăruseră băşicile de pe corp. Mai plângea din când în când, dar începuse să-şi revină, încă vorbea cu mine” a mai spus bunica băieţelului. “Tratamentul” aplicat de familie a constat în masaje cu ulei pe corp şi aplicarea unei creme cu tetraciclină, pe care bătrâna o foloseşte să-şi trateze o afecţiune la un picior. Poliţiştii au stabilit că imediat după ce a fost scos din apa opărită, mama şi bunica i-au aplicat pe corp mai multe comprese cu apă rece. Autorităţile locale din Ibăneşti s-au implicat în acest caz, pentru ca micuţul să aibă parte de o înmormântare creştinească.
“Sunt doar o familie mai retrasă, însă erau cuminţi. Au primit deja un ajutor de înmormântare şi au tot sprijinul nostru” a precizat Romică Magopeţ, primarul Ibăneştiului. Acesta a mai adăugat că, în trecut, familia a refuzat fără motiv ajutorul social de care ar fi putut beneficia. Legiştii au întocmit raportul final al necropsiei şi au stabilit că micuţul a decedat din cauza unei hemoragii digestive declanşate de infectarea arsurilor de pe piele. Medicii au constatat că băieţelul avea arsuri severe pe aproape 35% din suprafaţa corpului, arsuri care necesitau obligatoriu tratament strict sub supraveghere medicală.
Sursa: Opinia de Dorohoi