Naşii de cununie ai fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Florin Ţurcanu, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dan şi Nicoleta Bordeianu alături Mitică Ciobanu.
Totodată, au mai fost trimişi în judecată şi Vasile Zamfir, acuzat de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Ioan Melinte şi Paul Andrei Dobrea, acuzaţi de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale şi Parasca Boţ, acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual. Tănase Roman şi Sandu Dadndeş vor ajunge în faţa magistraţilor sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în realizarea unui proiect ce avea ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării „Alimentarea cu apă şi amenajare poduri şi podeţe în localităţile Deleni, Zininca, Bulboaca”, ar fi fost comise o serie de infracţiuni de abuz în serviciu şi fals, relativ la executarea şi plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între primăria comunei Deleni reprezentată de primarul Vasile Zamfir şi S.C. E. S.R.L. Huşi, al cărei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director era Dan Bordeianu.
„După cum atestă însăşi denumirea proiectului, lucrările finanţate integral din fondurile publice, aveau ca finalitate îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor arondaţi unei arii rurale, prin oferirea posibilităţii alimentării cu apă potabilă a gospodăriilor; nu pot fi ignorate nici consecinţele nefaste în planul protecţiei şi intervenţiei în caz de incendiu, de vreme ce din cauza nerespectării proiectului, nu a fost executat niciun hidrant, nicio cişmea şi nici nu există rezerve de apă”, se arată în documentul citat.
Prejudiciul creat: 4 milioane de lei Astfel, spun anchetatorii, Dan Bordeianu ar fi participat din partea S.C. E. S.R.L., în calitate de director (calitate în care a semnat şi un act adiţional), la derularea respectivelor lucrări, anterior figurând ca delegat pe un număr de opt facturi fiscale emise de executant şi care au fost introduse în circuitul financiar contabil şi prezentate pentru plată primarului comunei Deleni, care, încălcând atribuţiile de serviciu, ar fi semnat ca bun de plată 17 facturi fiscale şi tot atâtea ordine de plată.
Ulterior, acestea ar fi fost decontate, chiar dacă lucrările nu ar fi fost conforme cu proiectul şi nici nu ar fi fost finalizate. Astfel, statul fiind prejudiciat cu aproximativ 4 milioane de lei. „Din probele administrate a mai rezultat că inculpatul Melinte Ioan a semnat, alături de inculpaţii Zamfir Vasile şi Bordeianu Nicoleta (administrator al S.C. E. S.R.L) situaţiile de lucrări în baza cărora s-a efectuat plata celor 17 facturi fiscale anterior menţionate, iar în calitate de reprezentant atestat al societăţii executante (diriginte de şantier) a nesocotit dispoziţiile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, prin omisiunea deliberată de verificare şi avizare a modificărilor aduse proiectului pe parcursul efectuării lucrărilor, cu consecinţa generării în mod nelegal a unor costuri suplimentare din fondurile alocate de guvern”, mai spun procurorii.
În urma anchetei, procurorii Parchetului General ar fi descoperit că Parasca Boţ, încălcând atribuţiile de serviciu, ar fi întocmit şi semnat cele 17 ordine de plată ce au stat la baza achitării celor 17 facturi emise de S.C. E. S.R.L, iar Paul Andrei Dobrea şi Mitică Ciobanu ar fi participat din partea aceleiaşi societăţi ca ingineri cu şapte, respectiv zece angajaţi în subordine la derularea lucrărilor ce nu erau conforme cu proiectul şi nu au fost finalizate. Mai mult, Tănase Roman, în calitate de viceprimar al comunei Deleni şi responsabil cu achiziţiile publice, anterior intrării pe ordinea de zi, ar fi întocmit „raportul compartimentului de resort privind elaborarea proiectului de Hotărâre pentru studiul de fezabilitate în vederea construirii aducţiunii de apă în satele componente, prin care, pe lângă notificarea intenţiei studiului, a menţionat elemente de detaliu ale investiţiei, precum valoarea proiectului, lungimea albiei dalate, tipurile, dimensiunile şi poziţionarea podeţelor şi punţilor pietonale, etc”.
Procurorii precizează că aceste elemente nu putea fi ştiute la acel moment decât de către proiectant, care nu fusese încă angajat de către beneficiar, primăria iniţiind demersuri în sensul aprobării prin Hotărâre de Consiliu Local a efectuării studiului de fezabilitate, care apoi urma a fi aprobat potrivit legii, cu consecinţa demarării ulterioare a procedurilor statuate de O.G. nr. 7/2006. În ceea ce-l priveşte pe Sandu Dandeş, procurorii îl acuză că, în calitate de secretar al comunei Deleni, nu ar fi îndeplinit sau ar fi îndeplinit defectuos actele la care era obligat potrivit dispoziţiilor legale privind administraţia publică locală, contrasemnând mai multe documente.
Astfel, el ar fi sprijinit emiterea unor hotărâri de consiliu local nelegale, cu efectul perfectării contractului evocat şi plata nelegală a sumelor de bani arătate, în lipsa contraprestaţiilor impuse de act şi legea aplicabilă. Pentru a putea recupera prejudiciului, procurorii au pus sechestru pe bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Curţii Supreme.
Sursa: Adevărul