Societatea comercială Nova Apaserv Botoşani a plătit sute de mii de lei unei firme de proiectare pentru un proiect pe care a fost nevoit să îl arunce la coşul de gunoi.
Operatorul de apă din Botoşani a încheiat, în urma unei licitaţii, un contract cu firma Dunărea din Galaţi pentru proiectarea reţelelor de apă şi canalizare care urmează a fi construite în judeţul Botoşani prin proiectul de 126 de milioane de euro finanţat de Uniunea Europeană.
Toate bune şi frumoase, însă când au început lucrările constructorii şi-au dat seama că datele din hârtii nu bat deloc cu cele de pe teren.
Aşa a păţit firma de construcţii Tehnic Asist SRL, cea care a câştigat licitaţia pentru „extinderea reţelelor de apă şi canalizare în aglomerarea Flămânzi”. Când s-a apucat de treabă, constructorul a realizat că niciuna din cotele din planşele proiectantului nu este conformă cu realitatea.
„Proiectul a fost realizat prost, iar acest lucru putea fi observat uşor din documentele iniţiale predate beneficiarului. Nu ştiu de ce beneficiarul a acceptat acest proiect. Sunt diferenţe majore de cote, iar realitatea în teren este şi mai gravă”, susţin reprezentanţii Tehnic Asist.
De altfel, situaţia este cunoscută şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, care recunoaşte că au existat „imperfecţiuni” la realizarea proiectului.
„Proiectul a fost plin de impecfecţiuni. Cunoaştem situaţia şi trebuie să găsim soluţii să o depăşim”, a spus Sorescu.
Pentru că neconcordanţa datelor era foarte puternică, a fost necesară reproiectarea lucrării. Din nefericire, proiectantul iniţial, Dunărea Galaţi, a dispărut de pe piaţă, aşa încât Nova Apaserv a trebuit să apeleze la serviciile firmei care asigură asistenţa tehnică pentru implementarea proiectului Eptisa.
Problema este că Tehnic Asist SRL s-a apucat de treabă şi nu poate continua lucrările. Specialiştii de la Eptisa realizează reproiectarea lucrării într-un ritm foarte lent, iar constructorul pierde timp, dar şi bani cu echipele din şantier care nu au front de lucru.
Deşi lucrarea a început în luna august 2014, până acum nu au fost executaţi decât 6 din cei 100 de kilometri de reţea de apă şi tot atât din cei de canalizare.
Nova Apaserv a mai predat amplasamentul pentru încă 8 kilometri, însă într-o săptămână constructorul ar putea fi nevoit să sisteze lucrările.
„Problema este că se mişcă foarte încet cu reproiectarea. Noi nu avem front de lucru şi dacă nu lucrăm acum, vara, nu vom reuşi să respectăm termenele de execuţie prevăzute în contract”, au adăugat oficialii Tehnic Asist.
De altfel, întreg proiectul de 126 de milioane de lei este implementat cu dificultate.
Societatea comercială Nova Apaserv nu a încheiat încă procedurile de licitaţie pentru toate componentele proiectului. Astfel, nici până la această oră nu a fost desemnat constructorul pentru lucrările de „extindere a reţelelor de canalizare în aglomerarea Vorona”, cu toate că licitaţia a avut loc în 2013, iar ofertele au fost deschise pe 30 septembrie 2013. Aceste lucrări au o valoare de 65,8 milioane, iar desemnarea câştigătorului este prelungită în instanţă, din cauza unor greşeli iniţiale în ceea ce priveşte evaluarea ofertelor ale angajaţilor Nova Apaserv.