Ziua Imnului Naţional a fost marcată, miercuri, la Botoşani, de autorități locale, politicieni, directori de deconcentrate, veterani si militari de la Garnizoana Botoșani. Evenimentul a avut loc în Piaţa Tricolorului din Botoşani, la care au asistat câțiva zeci de trecători. După un scurt moment religios, au urmat alocuțiunile autorităților.
”Nu vreau să vă ţin o lecţie de istorie, deşi astfel de sărbători ne duc cu gândul la evenimentele care au dus la formarea şi modernizarea neamului românesc. Ziua Imnului de Stat al României este o sărbătoare pe care o marcăm de 17 ani, însă „Deşteaptă-te române!” este imn al României din anul 1990, după ce jumătate de secol a fost interzis de regimurile totalitare. Imnul românilor este parte a identităţii noastre ca naţiune, face parte din numele şi prenumele neamului nostru, este simbol al libertăţii pe care ne-o dorim, şi pentru care semeni de-ai noştri au murit, sau au plâns dispariţia celor dragi. „Deşteaptă-te române din somnul cel de moarte/ În care te-adânciră barbarii de tirani,/ Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte/ La care să se închine şi cruzii tăi duşmani.” V-am citat prima strofă a imnului, cu siguranţă cea mai cunoscută, versuri pe care, poate, mulţi dintre noi le ascultăm golite de sens. Şi e mare păcat. Îndemnul Imnului nostru este, de la prima până la ultima strofă, acela de a nu uita”, a spus subprefectul Gelu Țigănucă.
La rândul său, primarul Ovidiu Portariuc a declarat că Ziua imnului național completează aprecierea și cinstire de care se bucură în țara noastră cele două însemne naționale: drapelul și imnul. Au mai susținut alocuțiuni președintele Consiliului Județean, Gheorghe Sorescu, dar și un reprezentant al Garnizoanei Botoșani.
După ce s-a intonat Imnul Naţional al României a avut loc defilarea gărzii de onoare.