Doi soți, care au fost condamnați pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani, au fost condamnați definitiv, vineri, de Curtea de Apel Suceava. Dragoş şi Mariana Lipan Secu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare, în urma unor ilegaliutăți săvârșite cu banii Universității Harvard.
Curtea de Apel din Suceava au respins, vineri, contestația în anulare depusă de soții Lipan Secu, menținând astfel deciziile amterioare ale Tribunalului Botoșani și Curții de Apel Suceava de condamnare a celor doi la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, ei urmând să fie supuşi un termen de încercare de şase ani.
De asemenea, magistrații au dispus confiscarea de la cei doi, în folosul statului, a sumei de 4,45 milioane lei, care a făcut obiectul mitei.
Ancheta în dosar a început în luna ianuarie 2014 când procurorii DNA Oradea i-au reţinut pe cei doi. Iniţialau fost cercetaţi în stare de arest preventiv, ulterior lunându-se măsura arestării la domiciliu, într-o vilă deţinută în Alfa Land, iar în cele din urmă sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi localitatea.
Dosarul a pornit în urma unui denunţ, al unui fost partener de afaceri a acelor doi, pentru luare de mită. Cei doi soţi sunt acuzaţi că au primit mită un milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria şi un automobil pentru achiztiţia unor suprafeţe de pădure la preţuri mai mari decât cele reale.
Mariana şi Dragoş Lipan Secu au fost denunţaţi de Eler Csaba Robert care ar fi obţinut o parte din suprafeţele de pădure, printr-un contract încheiat cu primarul comunei Drăguşeni, Eugen Nichita, cercetat și el în acest dosar. Terenurile au fost inițial retrocedate, iar apoi cumpărate de edil de la cei care le revendicaseră.
Acum compania Scolopax, reprezentată până acum de cei doi soţi botoşăneni, își vinde, în regim de urgență, toate suprafețele pe care le-a cumpărat în ultimii nouă ani. În judeţul Botoşani suprafaţa cumpărată este de 3.700 de hectare.
Scolopax este un SRL românesc controlat în proporție de 99,99 la sută de către universitatea americană Harvard, prin divizia sa de investiții.
În total, la vânzare sunt scoase peste 32 de mii de hectare.