Prețul gazelor naturale livrate populației s-a majorat de la 1 iulie și va continua să crească până în 2020, potrivit calendarului de liberalizare a pieței aprobat de Guvern.
Astfel, prețul unui MWh din producția internă, destinat consumatorilor casnici, crește de la 53,3 lei la 60 de lei și va crește anual, cu câte șase lei, până în 2020, când va ajunge aproape să se dubleze, respectiv la 90 de lei .
Costul gazului din producția internă reprezintă însă doar un element din prețul final de facturare pentru consumatorul casnic, acestuia adăugându-i-se și alte componente, cum ar fi cel de înmagazinare, transport, distribuție sau furnizare. Ca atare, prețul final plătit de consumatorii casnici a crescut de la 1 iulie 2015 cu aproape 12 lei pe MWh, de la 118,19 lei la 130,10 lei.
Doar în ultimii trei ani prețul gazelor naturale destinate consumatorilor casnici a crescut cu 35%.
România s-a angajat, potrivit Acordului de înțelegere de tip preventiv, semnat cu FMI și Comisia Europeană, să elimine gradual prețurile reglementate în sectorul gazelor naturale, atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru consumatorii casnici. Pentru consumatorii non casnici, prețurile reglementate au fost deja eliminate până la 31 decembrie 2014.
În acest context, important de menționat este că, în municipiul Botoșani, prețul energiei termice furnizate populației în sistem centralizat rămâne neschimbat, fiind la ora actuală unul dintre cele mai mici din țară, acest lucru fiind posibil datorită investițiilor mari făcute în ultimii ani în sistemul de termoficare.
„Precizăm că societatea Modern Calor S.A. cumpără gaze naturale la prețuri negociate cu un furnizor ales de pe piața liberă. Livrarea gazului se face direct din rețeaua de transport, fiind astfel eliminat și tariful de distribuție”, se arată într-un comunicat de presă transmis de societatea Modern Calor.