Amfiteatrul Laurențiu Ulici de la Memorialul Ipotești a găzduit, sâmbătă dimineață, un workshop media intitulat „Micii reporteri, viitorii oameni de cultură”, organizat de Asociația Buzzmedia în cadrul proiectului Atelierele Buzz-jurnalism pentru copii și adolescenți susținut financiar de Primăria Botoșani.
La activitate au participat, în calitate de invitați speciali, poeta și jurnalista Clara Mărgineanu, omul de radio, Mihai Cosmin Popescu, cantautorul Ovidiu Mihăilescu, și acesta cu experiență în media, avînd o activitate bogată la radio3net și Emeric Imre, cantautor.
De asemenea, ca de obicei, alături de micii reporteri ai ziarului Buzz, a fost și coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, jurnalistul Radu Căjvăneanu, un susținător puternic al publicației acestora.
Activitatea a durat circa o oră și jumătate și a debutat cu difuzarea reportajului dedicat ediției de anul trecut a festivalului Seri Melancolice Eminesciene pe care copiii-reporteri l-au realizat și a continuat cu un dialog interactiv și spontan între invitații prezenți și copiii-reporteri. Clara Mărgineanu i-a apreciat pe copiii-reporteri pentru naturalețea lor, dar și pentru profunzimea întrebărilor. La fel și Mihai Cosmin Popescu care s-a declarat foarte plăcut surprins de inteligența micuților jurnaliști prezenți la Ipotești.
Micuții, cu vârste de la 10 la 17 ani, s-au arătat extrem de interesați despre jurnalismul cultural, despre viața de televiziune, despre radio, astfel că cele patru personalități au fost bombardate cu întrebările copiilor.
Curiozitățile lor s-au referit la viitorul presei, la reacțiile pe care trebuie să le aibă un copil atunci când un om mare îi reproșează mai mult decât îl apreciază, despre CNA și amenzile date televiziunilor, despre evoluția presei din anii ’90 și până în prezent etc.
Concluziile dezbaterii organizată pentru copiii-reporteri pot fi extrase cu ușurină din câteva păreri exprimate chiar de către cei 4 invitați, redate mai jos:
„Din păcate, definiția mass-mediei este aceea de a fi imparțială pentru că jurnalismul, dacă nu are independența necesară, iar o clasa politică inteligentă lasă jurnalismul cultural cel puțin să evolueze liber. Sper să se schimbe niște mentalități și peste 20 de ani jurnalismul să se facă așa cum trebuie”, a spus Mihai Cosmin Popescu ce realizeză la Raido România Actualități emisiunea Omul cu chitara.
„Pesemne că peste 20 de ani vor fi blocuri mari de presă, dar vestea bună este că tehnologia va fi atât de avansată. Veți avea tablete care vor înregistra, veți putea arunca pe internet imediat ce ați găsit, vă veți putea face propriul vostru ziar, vor apărea ziariști-instituție care ei vor informa despre politică, despre cultură, cu onestitate, cu o corectitudine normală. Aici cred că este locul vostru”, a spus cantautorul Ovidiu Mihăilescu, care a lucrat o perioadă însemnată la Radio2Net.
„Ce mi se pare grav este că se fac concesii spre gustul vulgar și aici cred că intervine protestul pașnic, ca să nu spunem lupta, pentru că e o formă de protest în care încercăm să venim cu o altă ofertă. Schimbări sunt în fiecare zi și uite asta este o schimbare în bine, apariția unei gazete cum este ziarul vostru”, a spus Clara Mărgineanu, poet și jurnalist.