Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Doru Ciocan, a efectuat, vineri, o vizită la Botoşani.
Oficialul, alături de prefectul judeţului, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, primari şi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari a discutat problemele precum ţinta României de a atinge procentul impus de UE cu privire la branşamentele de apă şi canalizare. S-a discutat noua lege în domeniu precum şi proiectul noii legi de încălzire.
„Nu sunt la prima vizită la dumneavoastră şi mă bucur că am mai ajuns pe aici. Ne-am luat angajamentul ca ţară să avem un grad la racordarea branşamentelor de apă şi canalizare. În principiu nu suntem departe de acele ţinte, dar dacă nu facem eforturi în acest an este posibil ca România să plătească penalităţi mai mari decât fondurile care au fost absorbite pe acest segment. Prin noua lege se oferă posibilitatea execuţiei branşamentelor individuale şi încheierea contractelor individuale pentru clienţii din condominii cu operatorul de apă şi canalizare. Sunt mai multe variante trecute în lege şi în funcţie de doleanţele condominiului şi se pot rezolva probleme. În legislaţie mai este cuprinsă şi restricţionarea sistării apei. Adică să nu se mai închidă apa la blocuri decât numai în anumite condiţii. Aici au fost enorm de multe discuţii pentru că se putea ajunge ca nici unul să nu plătească şi apa să nu se oprească. Până la urmă a existat suficientă înţelepciuni în rândul parlamentarilor ca forma articolului să fie aprobată în forma propusă de către noi. Cu privire la partea de termoficare, în special la modul de repartizare a cheltuielor comune, de jumătate de an lucrăm la legea alimentării cu energie termică, dar probabil nu o să se mai cheme aşa ci legea de încălzire. Va trebui să cuprindă soluţii de încălzire atât în sistem centralizat cât şi în sistemele locale”, a declarat Doru Ciocan.