O tânără studentă din Botoșani a participat la una dintre cele mai mari descoperiri istorice făcute în ultimii ani în România. Laura Lefticariu, studentă în anul III la Facultatea de geografie și geologie din Iași, a descoperit, alături de o echipă de cercetători ieșeni, scheletul unui elefant preistoric, care ar avea o vechime de şapte milioane de ani.
Tânăra studentă de 22 de ani, fostă elevă a Colegiului AT Laurian din Botoșani, a participat la cercetările desfășurate în apropiere de localitatea vasluiană Gherghești, alături de o echipă condusă de drd. muzeograf Laurenţiu Ursachi de la Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad şi de asist. univ. dr. Ing. Bogdan Răţoi, de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de geologie.
Aceştia se aflau într-o expediţie de cercetare în apropierea localităţii Ghergheşti şi au descoperit întâmplător fosilele elefantului peristoric.
Din primele evaluări ale cercetătorilor se pare că este vorba despre un exemplar de Deinotherium, specia Deinotherium giganteum. Traducerea denumirii spune tot despre ce a fost acest mamut: deinos – îngrozitor şi terion – animalul. A fost unul din cele mai mare mamifere care au existat pe pământ, fiind înrudit cu elefantul de astăzi, chiar dacă nu aparţin aceleiaşi linii de evoluţie. Specific pentru elefantul preistoric sunt fildeşii prinşi de maxilarul inferior orientaţi în jos. Înălţimea acestuia varia între 3,5-5 metri.
Cercetătorii care au făcut descoperirea sunt de părere că fosila exemplarului identificat recent în judeţul Vaslui ar fi murit efectiv la marginea unei ape curgătoare mari şi o viitură i-ar fi adunat cadavrul într-un mal. Cel mai probabil, fragmente osoase ale acestui exemplar au fost distruse de utilaje la mijlocul sec XX când în zonă a fost construit un drum.
Singurul exemplar complet descoperit până acum pe teritoriul României este expus în holul central al Muzeului Antipa Bucureşti şi a fost găsit tot pe raza judeţului Vaslui în 1891